PROPERA CONFERÈNCIA DIA 16 NOVEMBRE 2018

FIRA

La ciutat i la fira

Ara farà una setmana que s’inaugurava la Fira de Novembre 2018.
Tots i totes tenim els imatges prou fresques com per parlar-ne. Això és el que volem fer aquest divendres a l’Aula. El ponent serà el regidor President de l’Àrea de Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació de l’Ajuntament de Vilanova Jordi Medina que ens parlarà sobre “ La Fira de novembre, passat, present i futur. L’acte com sempre a les 7 de la tarda a la Sala d’actes de la UPC.
La fira és una de les dates assenyalades en vermell en el calendari festiu de la ciutat. Gairebé tots hi hem passejat, badat i hem comprovat com la fira esdevenia un aparador de la ciutat.
El Web de la Fira de novembre porta algunes dades interessants sobre la seva història: El 1381 el rei Pere III (de Catalunya i Aragó-Compte de Barcelona) autoritzà la celebració d’una fira anual de quinze dies de durada, a comptar a partir del dia de Tots Sants.
Possiblement aquest privilegi el concedí com a desgreuge per haver cedit els seus drets sobre la vila al seu cunyat, Bernat de Fortià.
Si per una petita vila era tot un privilegi tenir mercat setmanal, el fet de poder celebrar una fira anual era d’una importància vital.
A més a més de les transaccions econòmiques comportaven, la celebració d’una fira que donava prestigi i capitalitat a la nova vila.
Aquesta Fira de Novembre, que se celebra a la vila des de fa sis segles, ha tingut els seus alts i baixos.
Els anys seixanta, en plena eufòria de l’avicultura, adquirí una certa resplendor que, però, a poc a poc anà minvant.
Tampoc no reeixiren algunes temptatives d’organitzar fires de bestiar, al tombant de segle. La Fira de Novembre fou recuperada el 1991 i s’ha diversificat.
Fira i mercat, durant molts anys, es van celebrar a la mateixa plaça i quan aquesta resultà insuficient els venedors s’escamparen per la plaça de Sant Pere (1701) i per la de la Verdura o de les Cols (1732).
La recuperació de la Fira de Novembre, l’any 1991, després de sortir d’uns anys 80 molt durs, amb crisis industrials, taxes d’atur molt elevades, etc., va ser gràcies a l’acció conjunta de la Jove Cambra i l’Ajuntament. De llavors ençà, la Fira ha canviat i molt.

\"\"

De ser un expositor dels productes de la terra i aviram s’ha transformat en un gran aparador de l’activitat econòmica de la nostra ciutat.

La Fira doncs ens ha servit d’excusa com a ciutat, de bona excusa, per aprofitar la presència de tot el territori i posar en escena totes les s potencialitats de Vilanova i procurar oferir- les de manera que siguin atractives per poder augmentar els nostres nivells de projecció.
Tots nosaltres retenim en la nostra memòria fets , espais, celebracions que acaben formant el nostre imaginari particular. La suma de molts d’aquests imaginaris es transforma en el col·lectiu d’una ciutat. La fira segur que forma part del nostre particular imaginari i és també en el de la ciutat. Cada generació de Vilanovins i vilanovines té en la seva memòria alguna referència de les fires i aquest referents formen el pòsit col·lectiu d’aquesta celebració. Celebració que òbviament ha anat variant les seves formes i adequant-se a la realitat econòmica o comercial del moment.

Possiblement en un moment de globalització de l’economia, de la deslocalització de les empreses es bo que els territoris mostrin els seus potencials, que cerquin la manera d’oferir allò que produeixen i en aquest sentit caldria que quedés ben delimitat en els recintes firals i en la nostra també allò que és potencial productiu del territori , de la nostra ciutat i allò que és més el producte quotidià i del consum immediat que deuen ésser importants però no es poden convertir en els elements diferencials de les fires.  Cada temps té la seva fira i segurament cada fira té la seves necessitats.
I per poder-ne parlar ,sobretot del futur, ens acompanyarà en Jordi Medina Portaveu del govern. Regidor de Promoció de la Ciutat, Comunicació i Joventut President de l\’Àrea de Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació.
Jordi Medina és Gestor de la cultura i del patrimoni especialitzat en comunicació, difusió, accessibilitat i programes educatius. Mestre, psicopedagog i titulat en Gestió Pública. Membre de l\’Institut d\’Estudis Penedesencs i d\’altres entitats culturals i socials d\’àmbit local i nacional.
Ens veiem doncs divendres. El Passat de la Fira és el que és, el present ja l’hem vist però podem descobrir les propostes de futur que ens fa el responsable de la Promoció Econòmica d ela ciutat.