Close

10 novembre, 2018

CONFERÈNCIA RAIMON SOLER BECERRO

El Garraf a la I Guerra Mundial.

L’ historiador vilafranquí Raimon Soler va ser el conferenciant del divendres passat i ens va oferir la xerrada sobre “El Garraf i la I Guerra Mundial” . Curiosament la data de la xerrada coincidia amb el centenari de la dimissió del Kàiser Guillem II i el diumenge 11 de novembre s’acomplia el centenari de la signatura de l’acord de Pau que tal i com assenyalà Soler tancava una guerra que commocionà el món i alhora provocà molts canvis en la societat del moment.
Raimón Soler introduí el tema donant algunes raons pel començament de la guerra. Les resumí en quatre: El no reconeixement d’Alemanya com a potència Mundial, tot i tenir un desenvolupament industrial molt fort no tenia paper entre les nacions reconegudes com a potències. Una segona causa va ser la topada amb les potències imperialistes que al repartir-se les colònies no van comptar amb Alemanya que tenia les seves pretensions; en tercer lloc la cursa armamentística que va ajudar precisament a la industria a desenvolupar-se i per tant a la necessitat de vendre excedents i finalment la conflictivitat balcànica amb el sorgiment dels nacionalismes etnicistes que van donar total inseguretat al territori de l’imperi Austrohongarès.
Segons ens va explicar la guerra va provocar 9 milions de combatents morts, 7 milions de morts civils i 20 milions de ferits. Realment un desastre.
La guerra comportà canvis importants al món : Repartiment de l’Orient mitjà, un nou mapa polític a Europa amb el naixement de molts estats nous, ascens del nazisme davant la humiliació que va ser sotmesa Alemanya i també va provocar el trencament de les organitzacions de la classe obrera.

A nivell del Garraf hi va haver informació sobre la guerra, retardada per la manca de mitjans de comunicació ràpids. Així mentre l’u d’agost del 1914 començava la conflagració a El Diario de Villanueva encara especulava sobre els possibles escenaris d’aliances en una hipotètica guerra que ja havia començat de fet.
La Guerra fou seguida al Garraf a través dels diaris de l’època. Diario de Villanueva donava informació sobre els esdeveniment i les situacions més destacades. Els diari Democràcia, republicà federal i La Defensa, representant els interessos de la dreta clerical, donaven informació però també prenien posició davant els fets. Així Democràcia sempre va estar al costat de l’Entente – els aliats- amb posicions sempre al costat dels francesos mentre que La Defensa estava situada en una posició molt més conservadora al costat de les tesis alemanyes.
Les notícies eren seguides doncs a través de la premsa i generaven força interès i és especialment interessant el cas de Democràcia que aplaudia inicialment la revolució russa, passà després a criticar el nou govern bolxevic pels pactes que va fer amb Alemanys ja que això segons explicaven podria allargar la guerra innecessàriament.

Raimon Soler va comentar la presència de catalans a la guerra , no està clar la quantitat que es van allistar a la Legió Estrangera francesa ja que no es va deixar formar una Legió Catalana, es parla de 12.000 però només s’ha pogut documentar la presència de prop d ‘un miler de catalans entre ells alguns de Vilanova, Sitges i Cubelles i també penedesencs de Gelida, Vilafranca i altres indrets.
Hi hagué també molts suports i manifestacions favor d ‘aquests catalans tot i la suposada neutralitat de l’estat espanyol davant la guerra.

. La guerra també tingué conseqüències pel territori tot i que no estar en el lloc de confrontació i per tant no patir directament els estralls de la guerra si que va tenir efectes sobre l’economia. Mentre la indústria tèxtil i la metal·lúrgica van tenir un creixement prou notable, la pagesia va notar l’encariment d‘alguns productes bàsics per la seva feina i per tant apujant els preus de producció i pèrdua de vendes. Per altra banda la dedicació principal dels productes bàsics a l’exportació als països en guerra provocà una carestia notable i com a conseqüència un empobriment de les classes populars:


Tot plegat comportà el creixement dels conflictes entre treballadors i empreses i es succeïren forces vagues que afectaren a Vilanova i a Sitges en especial l’anomenada vaga de la Canaden-ca que s’allargà prop de dos mesos.

• La situació provocà l’enfortiment dels sindicats anarquistes com al CNT i també en el món agrícola la sortida amb força de La Unió de Rabassaires que tenia  força presència al Garraf i al Penedès, tanta que un pagès de Ribes Josep Ricart i Rovira que en va ser vicepresident.
Raimon Soler va analitzar al situació socioeconòmica de la postguerra al Garraf i al Penedès sobretot en els sectors industrials i dels conreus.
També va comentar algunes conseqüències polítiques a nivell de Catalunya destaca el naixe-ment del primer partit independentistes de la mà de Francesc Macià, Estat Català i també l’escissió de la Lliga que va donar Acció Catalana que va aprofundir en el seu catalanisme.
Una interessant conferència de Raimon Soler que va il·lustrar-nos sobre un tema força desconegut com és l’efecte de la I Guerra al Garraf en aspectes socials i econòmics.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies