CONFERÈNCIA ORIOL PI DE CABANYES

“Jo escriure encara que el món s’enfonsi”

Amb aquesta contundència s’expressava Maria Aurèlia Campmany defensant la seva professió i vocació, l’escriptura.

Al llarg de la conferència d’Oriol Pi de Cabanyes “ Memòria de Maria Aurèlia Campmany” , glossà la personalitat de l’escriptora catalana  i la seva importància en el món del pensament i de la literatura al nostre País.

Pi de Cabanyes va fer servir el que deien de George Sand  “ Era la veu d’una dona en un temps en que la dona callava” per reivindicar el seu paper en el món del feminisme. Un dels aspectes destacats de la figura de l’escriptora.

Maria Aurèlia és filla d’Aureli Campmany, cisteller de professió, que tenia botiga a la Rambla Barcelonina, Campmany és una persona il·lustrada,  fundador del Patufet i també un dels eminents folkloristes que van començar a treballar en els costums i tradicions populars del país.

La Campmany és una persona que li agradava la conversa potser empeltada per les converses a la rebotiga de la cistelleria familiar on coneix el llenguatge viu i popular que després traslladarà a les seves obres.

Pi de Cabanyes comentà el seus inicis intel·lectuals fruit d’haver nascut en una família que tenia un gran interès per la cultura; el pare, ja ho hem comentat, un dels folkloristes de renom del país i la mare, la Maria Farnés lectora empedreïda que transmet aquest costum a  la filla.

Tot i les penúries econòmiques que la família tenia, Maria Aurèlia va seguir estudis començant per l’escola Montessori  seguint pel batxillerat a l’Institut-Escola per entrar a la Universitat a l’any 37 en plena guerra civil. No serà fins l‘any 42 que es llicenciarà en filosofia després d’haver convalidat el seus estudis fets durant la república. Exercí durant un curs com ajudant de càtedra, feina que sembla que no li va plaure gaire i acaba els seus estudis a la Sorbona durant el curs 52-53.

Maria Aurèlia Campmany va descobrir la seva faceta pedagògica i va estar durant molts anys fent de professora de filosofia a un institut de Badalona i a l’escola Isabel de Villena. Porta el seu mestratge en la fundació de l’escola d’Art Dramàtic Adrià Gual amb el seu company Ricard Salvat, on no sols hi feu classe sinó que interpretà alguns papers en les obres que es van representar. Entre d’altres va fer el paper de “Secundina”  en el conte Quim Federal dins del muntatge Ronda de Mort a Sinera amb textos de Salvador Espriu. Aquesta obra va marcar una fita en el redreçament del teatre català. A més va fer muntatges teatrals i peces de cabaret que es representaven a la Cova del Drac.

\"\" Maria Aurèlia Campmany en la representació de  Ronda de Mort a Sinera. (Foto Departament de  Cultura)

A nivell literari Pi de Cabanyes destacà la seva capacitat narrativa i l’ús del llenguatge proper al lector que fa que les seves obres tinguin molt bona acollida. El 1947 queda finalista del Premi de novel·la Joanot Martorell amb Necessitem morir  i el guanyà l\’any següent amb El cel no és transparent. El seu prestigi com a narradora li arribarà, però, el 1956 amb l\’obra Betúlia. En aquesta mateixa etapa és quan apareixen dues novel·les bàsiques en la seva producció, escrites anteriorment, El gust de la pols i Un lloc entre els morts, amb el que obtingués el  premi Sant Jordi 1968.

El conferenciant també resseguí la trajectòria política de Maria Aurèlia Campmany i el seu compromís cívic que la va portar a  participar en moltes accions antifranquistes com la Caputxinada, El Congrés de Cultura Catalana i ja més endavant les Jornades Catalanes de la Dona a l’any 1976.

 

  Maria Aurèlia i Pasqual Maragall. TimeOut

Maria Aurèlia Campmany va participar també activament en la política i fou regidora de l’Ajuntament de  Barcelona quan Pasqual Maragall fou alcalde. Durant forces anys va ocupar la regidoria d’Educació i  Cultura i ja més endavant la de publicacions.

La conferencia d’Oriol Pi de Cabanyes ens apropà de manera molt humana a l’enorme figura de la Maria Aurèlia en la seva vessant literària però també política i social.

La conferència va estar acompanyada per un seguit d’imatges  de l’espai de lletres Betúlia que van complementar les  paraules i reflexions que ens va transmetre Oriol Pi de Cabanyes .

\"\" \"\"\"\"