Close

28 octubre, 2018

CONFERÈNCIA FRANCESC X. PUIG ROVIRA

Ricart il·lustrador.

Per commemorar el 125è aniversari del naixement d‘Enric C. Ricart vam programar la conferència de F.X. Puig i Rovira, bon coneixedor de la figura i de l’obra de Ricart. La conferència no va decebre, malgrat els inconvenients tècnics que vam patir (no funcionà la megafonia ni vam tenir possibilitats de projectar les il·lustracions que Puig havia preparat per  documentar els seus comentaris) la xerrada va tenir un enorme interès per aprofundir en la figura de Ricart i la seva dedicació a l’art de la il·lustració.

Puig Rovira va començar fent una breu referència a la vida de Ricart, parlà dels seus estudis artístics i també de la decisió de deixar els estudis que feia de peritatge industrial. Amb 21 anys Ricart marxa a Florència, viatge justificat en part per lliurar-se del servei militar, en aquest viatge l’acompanya Rafael Sala que ja havia rodat món i per tant tenia experiència en viatges d’estudis artístics.

S’explica que en aquest viatge Ricart queda impressionat per un gravat a la fusta que descobreix a un cafè de Florència. Aquella obra li agrada i s’interessa per com es fan els gravats. Rafael Sala ja havia fet alguns gravats i això porta a Ricart a estudiar amb molt interès les tècniques. Estudia, investiga, fa provatures amb materials, fustes diverses, linòleum, eines que necessita.. tot plegat el porta a passar de l’espontaneïtat a treballar amb coneixements i amb rigor.

Definitivament Ricart abraça el treball d’il·lustrador en el següent viatge a París  a l’any 1920 en que visita diversos il·lustradors ja coneguts ja que a França hi ha una tradició notable en fer il·lustracions. Ricart  comença a treballar i encara a cercar noves tècniques. Li encarreguen les il·lustracions de Carmen de Prosper Mérimée però hi ha problemes amb l’edició i el llibre no es publicà finalment. Malgrat això és  a París on publica el seu primer gravat a un llibre “Contes antics” 1922. Abans però, segons va explicar Puig, es va fer una exposició de gravats de Ricart a les Galeries Dalmau.

Ricart entra de ple en el món de la il·lustració amb el convenciment de que les il·lustracions són clarament un enriquiment de l’obra literària.

Ricart va fer forces gravats que esdevenen “làmines” que són en sí mateix autèntiques obres d’art.

En general se’n feia una tirada limitada  que no anaven més enllà de les 25, a més del que s’anomena prova d’estat quan encara s’està perfilant el treball i les proves d’assaig signades que són els primers gravats que es fan. Era un producte apreciat i que es venia a les galeries d’art. D’algunes s’ha n’han fet moltes tirades escapant-se del control de l’autor.

Altres estampes també foren utilitzades després per marques comercials o com a reclam d’algunes activitats comercials. Ricart però excel·lí en les il·lustracions  de llibres o productes editorials.

L’obra de l’artista vilanoví és molt diversa en aquestes publicacions ja que abasta des de treball en llibres de bibliòfils,  amb edicions acurades i usant materials de gran qualitat. Va fer il·lustracions també per  llibres de tirada comercial i d’abast popular. I això és una de les virtuts de l’obre de  Ricart ja que tothom pot tenir les seves il·lustracions a l’abast amb llibres de gran tirada com aquells de tirada reduïda de col·leccionista.

Al llarg de la seva vida artística Ricart il·lustrà prop de 100 llibres en alguns hi té un gravat de portada i en altres  fins 80 gravats. Cadascun amb la seva dificultat i originalitat.

Pel que fa a estampes n’ hi ha prou conegudes com aquesta sobre Montserrat que guanyà un concurs organitzat a l’any 1931 per l’Abadia de Montserrat que fou àmpliament distribuïda i reeditada.

També treballa per cases comercials, aquí hi deixem aquets dos gravats encarregats per l’empresa de les caves Codorniu.

 

Ricart també feu il·lustracions per capçaleres de diverses empreses i també cartes comercials així con nombrosos ex-libris .Treballava amb molta dedicació i esforç. Es famosa la seva Auca de la Festa Major de la que s’han fet moltes edicions:

Entre els llibres que Ricart va il·lustrà Puig Rovira en va destacar alguns:

Cavalcada de Ieldis que és un llibre amb un conjunt de poemes xinesos a cura de Marià Manent.

El Quixot de la Manxa amb versió anglesa editat per una societat nord-americana de bibliòfils. Aquest llibre fou editat per l’Oliva de Vilanova i generà algun conflicte amb els editors perquè sembla que s’havien imprès més còpies de les concertades.

Antoni i Cleopatra també  promoguda per una societat americana i que fou encarregat directament  a Ricart.

La vida es sueño  en que Ricart fa un portada a color amb diverses planxes.

El Color de la Vida de Marià Manent

El diablo Cojuelo

L’Odissea amb traducció de Carles Riba. Aquí Ricart va treballar intensament ja que va haver d‘estudiar la mitologia grega per situar-la degudament en les il·lustracions

Il·lustració de l’Odissea

Malgrat els inconvenients tècnics  ja esmentats  Puig va fer un recorregut exhaustiu demostrant l‘enorme coneixement que té de l’obra de l’artista.

I tant de bo algun dia puguem veure una exposició complerta de l’obra de gravat i il·lustració de Ricart tal i com va reclamar Puig Rovira.

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies