Close

15 octubre, 2018

PROPERA CONFERÈNCIA DIA19 D’OCTUBRE 2018

Canvis d’horari

Aquest divendres –com sempre a les 7 de la tarda i a la Sala d’Actes de la UPC-  comptarem amb la presència de Fabián Mohedano impulsor del canvi horari a Catalunya. Aquets canvi generà una pregunta fonamental:     I si poguéssim afegir temps a la nostra vida? La reforma horària és una iniciativa ciutadana que impulsa canvis horaris perquè puguem gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps. Perquè sincronitzant els nostres hàbits horaris amb els de la resta del món i amb un ritme més ordenat, aconseguirem guanyar temps al temps i, en definitiva, millorar en salut i qualitat de vida.

La reforma horària impulsa uns hàbits horaris cívics, potenciant la  igualtat entre les persones, les nostres capacitats de bona relació i, sobretot, la nostra salut i benestar.

D’aquí una setmana ens tornarem a trobar amb el canvi d’hora. Un exercici que cada cop que fem hi ha un devessall d’informacions, comentaris i opinions a l’entorn de la bonança o no d ‘aquest canvi.

“A les dues seran les tres” o “A les tres seran les dues”. L’últim diumenge d’octubre i de març els ciutadans europeus han d’avançar -a l’estiu- o endarrerir -a l’hivern- els rellotges. La Comissió Europea va anunciar que proposarà posar fi al canvi d’hora que té lloc dues vegades a l’any, després de les demandes d’alguns països, de l’Eurocambra i d’una consulta pública que ha marcat rècords, en què més del 80% dels enquestats consideren que s’ha d’eliminar.

Allò que semblava la panacea per l’estalvi energètic ara es qüestionat per la mateixa Comissió Europea

Però una cosa és canviar l’hora en aquestes dues dates i l’altre fer un canvi d’horari en la nostra vida quotidiana que ens acosti a la franja horària que regeix a Europa i acosta més el cicle solar amb el ritme de vida.

 

Un total de 110 entitats (de sectors vinculats a la salut, l’empresa, el comerç, l’educació, la investigació, els mitjans de comunicació, l’esport, l’oci, les associacions i les administracions) van firmar   el Pacte Nacional per la Reforma Horària i que fixa el 2025 com  any límit perquè Catalunya passi a compartir els mateixos patrons horaris de França, Itàlia, Grècia o Portugal.

Entre els objectius d’aquest pacte hi trobem La carta de compromisos cap a l’objectiu 2025, que s’inclou en el Pacte per a la Reforma Horària; diu que la reforma horària és “una iniciativa ciutadana que proposa l’impuls de canvis horaris perquè puguem gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps” perquè sincronitzant els hàbits horaris amb els de la resta del món i amb un ritme més ordenat “aconseguirem guanyar temps al temps i, en definitiva, millorar en salut i qualitat de vida.” La reforma horària impulsa uns hàbits horaris cívics, “potenciant la igualtat entre les persones, les nostres capacitats de bona relació i, sobretot, la nostra salut i benestar.”

I això és concreta en un seguit d’actuacions en àmbits diversos.

Serveis públics

En l’àmbit de l’administració pública es recomana l’avançament del tancament dels equipaments i edificis públics, l’augment dels pactes del temps als municipis, incentivar les gestions administratives realitzades online i l’avançament de l’horari de finalització de l’activitat pública

En el sistema educatiu es preconitza la incorporació del dinar en l’horari dels instituts, l’avançament dels horaris de l’activitat extraescolar i de l’horari de finalització de les activitats extraescolars així com l’avançament de l’horari de finalització dels estudis superiors.

Cultura i oci

Es propugna l’equiparació de l’hora punta televisiva, l’avançament de l’horari dels espais informatius a la televisió i de l’hora de finalització de l’activitat físic-esportiva i l’eliminació de l’oferta televisiva destinada a infants i adolescents en horari nocturn.

Comerç i consum

Es promourà la compactació horària dels comerços i la consolidació d’una franja horària de consum responsable

En l’àmbit de la mobilitat es recomana la disminució del temps esmerçat en desplaçaments de residència a feina amb una reducció de l’accidentalitat, i increment de l’oferta de transport públic i col·lectiu en els horaris de màxima afluència

Els promotors fan una crida “a tots els actors en tots els seus graus i qualitats a fer possible l’acceleració horària. ”L’èxit de la reforma horària dependrà “de la resposta positiva i proactiva de la ciutadania i del compromís explícit de les organitzacions i territoris.”

Ja es conegut que la voluntat de tota aquesta campanya és conciliar el temps i els nostres ritmes vitals.

La voluntat és que amb aquest nou horari hi hagi la possibilitat de que la societat sigui més sana en tots els aspectes, tant en decans com en l’horari d’alimentació.

Una de les persones que més ha impulsat aquest canvi és el nostre conferenciant d’avui.  Fabián Mohedano

 

Fabián Mohedano és treballòleg. Té un Currículum acadèmic vinculat al creixement de les persones. Màster de mediació i gestió de conflictes en el treball a la Universitat de Cadis (2011). Màster MBA-Executiva a la Universitat de Barcelona (2008). Llicenciatura en ciències del treball a la Universitat de Barcelona (2010). Postgrau de consultoria de negocis a la Universitat Pompeu Fabra (1999). Diplomatura en relacions laborals a la Universitat Pompeu Fabra (1998).

Consultor especialitzat en l’impuls de plans de formació i creixement estratègic d’organitzacions, i també en usos del temps. Ha dirigit entitats del tercer sector i l’economia social al llarg de quinze anys.

És promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària. La reforma horària és una iniciativa ciutadana que impulsa canvis horaris perquè puguem gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps. Proposa que sincronitzant els nostres hàbits horaris amb els de la resta del món i amb un ritme més ordenat, aconseguirem guanyar temps al temps i, en definitiva, millorar en salut i qualitat de vida.

Ha estat diputat al Parlament de Catalunya (20 gener 2016 – 28 octubre 2017) i actualment és President del Consell Català de Formació Professional (des de 28 de juny 2018 fins a l’actualitat)

 

Interessant debat.

Estem preparats per assumir el canvi d’horari que se’ns proposa?

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies