Close

9 juny, 2018

CONFERÈNCIA JOSEP-LLUÍS CAROD ROVIRA

95 tesi per fer una reforma o  potser una revolució?

Josep Lluís Carod Rovira ens va fer una exposició extraordinàriament documentada i interessant sobre el món del protestantisme i la importància que ha tingut a  la nostra societat malgrat aquí a Catalunya i a Espanya també,  durant molts anys, fos una religió silenciada i amagada  que es movia gairebé en la clandestinitat.

Es remuntà, Carod Rovira,  en la seva explicació als enfrontaments entre l’església de Roma i de Constantinoble per tenir l’hegemonia sobre els cristians. L’enfrontament va portar a la creació de les dues concepcions del cristianisme : l’església catòlica i romana i l’ortodoxa.

Després d’aquesta separació l’església de Roma va tenir una gran influència en occident i sobretot era el refugi en un temps d’una certa convulsió , de malalties col·lectives , de grans pandèmies afectaven els pobles, la creença de la proximitat de la fi del món, l’analfabetisme gairebé total ( a Alemanya prop del 90 %) i també la societat vivia atemorida per  la vinguda de l’anticrist.

En aquets ambient tenebrós i complex l’església tenia una influència molt gran i semblava aprofitar-se de la por generalitzada. Va arribar el moment de construir el nou Vaticà , i el projecte grandiós i  desmesurat es va finançar a base de la venda d’Indulgències, el perdó dels pecats a  través del pagaments d’un diners. Això comportava que els més poderosos i rics obtenien molts més beneficis indulgents sobre la resta de la població.

Aquesta situació  fa que el monjo agustinià Martin Luter discrepi profundament de la posició oficial de l’església romana i llença un repte a través del document conegut com les “95 tesis”, ( traduïdes fa ben poc al català pel mateix Carod Rovira) conegudes per les   Tesis de Wittenberg, pel nom de la ciutat on Luter va penjar-les a les portes de l’església de la mateixa ciutat el 31 d’octubre de 1517. La data no és innocent ho fa  a  la vigília de Tots Sants i així el podria veure  el gran nombre de públic  que aniria a l’església a adorar les relíquies  i així reduir el temps d’estada  al Purgatori en cas de mort amb pecats venials. Luter es va garantir doncs  la màxima difusió de les seves idees.

Aquets document mostra les diferències de Martí Luter sobre el poder de les indulgències i fa una crítica a determinades ostentacions de la mateixa església.

El tema que les genera que és al construcció de la basílica del Vaticà té una contestació molt clara en la tesi 86: “I una altra vegada: per què el Papa no edifica la Basílica de Sant Pere amb els seus propis diners, en lloc d’amb els diners dels pobres creients, ja que les seves riqueses són avui més grans que les dels rics més grans?”

El Papa respon a Luter amb un butlla demanant-lo que es retracti i torni als sí de la disciplina romana. Luter segueix amb les seves tesis i allò que volia esdevenir una reforma de l’església Romana  acaba essent una declaració  d’independència de l’església protestant respecte a Roma.

Hi havia altres diferències de concepció d’alguns elements importats de les creences religioses: Els protestants consideren la Bíblia la única autoritat, , denuncien el luxe i la pompositat, qüestionen el celibat dels capellans que en el seu moment la majoria convivien aparellats,  batallen contar els supersticiós i els reliquiaris dels sants, proposen canvis litúrgics i les celebracions de cara als feligresos, proposen  ús de les llengües dels diferents pobles, i converteixen la musica popular en càntics religiosos.

A l’any 1529 és fa la traducció de la bíblia a l’alemany i això comporta la possibilitat de que molta més gent la pugui llegir i interpretar, aquest fet constitueix una autèntica revolució . A Catalunya més que el protestantisme va néixer l’anti-protestantisme iniciat pel Bisbe de Tortosa a l’any 1518 que escriu el pròleg d’un llibre contra els tesis de Luter de la universitat de Lovaina.

Hi ha diverses persecucions a càrrec de la Inquisició  que afecten també als Països Catalans.

Alguns catalans esdevenen pastors protestant en diversos països com Alemany i Anglaterra al llarg dels segles XVIII i XIX. Així mateix fins l’any 1826  la persecució és molt forta a càrrec de la Inquisició  el mateix 1826 es detingut i executat el mestre Gaietà Ripoll per promoure l’educació laica.

La República va ser un oasi pels protestants que van tenir llibertat de culte i de moviment . El mateix Macià després de proclamar la república es va entrevistar al cap de poc temps amb els protestants. A l’any 1936 la junta dels protestants de Catalunya crida a votar el Front d’Esquerres ja que creuen que si guanyava la dreta serien altre cop silenciats . Així va ser,  l’adveniment de la  dictadura veu altre cop un temps de silenci i clandestinitat. Carod- Rovira va explicar que a la ciutat de Barcelona hi havia més d’un centenar de cases on hi havia culte protestant, recordà com els enterraments de protestants  eren de matinada i sota custodia de la guàrdia civil i no tenien lloc als cementiris…

A l’any 1946 es va obrir la primera església a Vilanova que va ser tancada per la policia , la pressió internacional sobretot nord-americana va fer que es pugues reobrir però amb una forta vigilància….

Avui es pot professar la doctrina protestant  amb absoluta llibertat, als Països Catalana prop de mig milió de  persones professen el protestantisme  i hi ha un centenar de centres de culte.

La conferència de Josep Lluís Carod –Rovira va ser una magnífica i molt ben documenta  lliçó sobre aquesta religió, religió  que va suposar un autèntic canvi en l’església catòlica del moment  i constitueix avui encara una creença que té molta influència i importància al país. Carod Rovira al llarg de la conferència va fer alguns més que interessants paral·lelismes entre l’evolució de la història dels protestantisme i la situació actual del país. Realment sorprenen alguns dels paral·lelismes que es donen a la història.

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies