Close

26 maig, 2018

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 1 DE JUNY 2018

 

Pintors de VNG.

El proper divendres dia 1 de juny l’ historiador de l’art i crític  Isidre Roset ens parlarà sobre Pintors de VNG, locals i visitants. Serà un bon moment per fer un recorregut pels principals noms artístics i corrents pictòriques que s’han posat de manifest en la vida local.

S’ha parlat sempre de la gran quantitat d’artistes  en aquests cas pintors que ha tingut la ciutat, alguns han superat l’àmbit local i han estat reconeguts a nivell nacional i internacional, altres tot i tenir una trajectòria artística notable s’han quedat en l’àmbit local sense que això desmereixi en absolut la seva obra artística.

Fins i tot s’ha arribar a parlar d’una “Escola de Vilanova” en l’àmbit pictòric , així ho explica F. X. Puig Rovira en  l‘article:  L’AVANTGUARDA ARTÍSTICA A VILANOVA: PRESÈNCIA I INFLUÈNCIA, publicat al Butlletí de la Biblioteca Museu Balaguer :  L’expressió “Escola de Vilanova” fa fortuna en l’ambient artístic de Barcelona. Segons Nicolau d’Olwer, que hi inclou també Alexandre de Cabanyes i Josep F. Ràfols, “no era una ‘escola’ sinó més aviat un grup d’artistes vilanovins units per l’amistat, per un ideal comú de lluita i de sinceritat artística, però que no contemplaven pas la bellesa amb els mateixos ulls ni la traduïen segons els mateixos cànons”.

El mateix Puig en el seu diccionari  Biogràfic de  Vilanova i la Geltrú aporta el nom de nombrosos pintors que han exposat a la nostra ciutat o que han pintat els seu carrers places i també els paisatges exteriors a la ciutat.

Altres escriptors també fan referència al potencial artístic de la ciutat. Així  Xavier Garcia en el seu llibre Vilanova i la Geltrú i el seu gran Carnaval , publicat l’any 1972 en el seu darrer capítol quan parla del futur fa una referència al tema pictòric  “:Molt sovint a les sales d’exposicions locals , les de Barcelona les de diverses ciutats espanyoles i fins i tot de les de l’estranger mostren els neguits dels pintors vilanovins que atreuen l’atenció o que fa poc han iniciat la seva vida artística són ; Bernadó, Brichfeus, Roselló, Canyelles, Rotaris, Calvet, Soler Pedret, Brull Carreras  Rodríguez, Satorra, Cabayol, Matas, Pujades, Budesca…

Aquest últims temps han estat entre nosaltres  durant uns anys,  el pintor Francesc Pausa i Pidelaserra,  de bona escola catalana , home d’esperit bohemi,  pilot d’aviació, combatent de RAF, en la guerra mundial…

Podem gairebé qualificar de tragèdia la pèrdua per  a Vilanova de tota l’obra pròpia i aliena que el pintor Joaquim Mir havia acumulat a la seva llar que l’hauria convertit em el museu d’art per excel·lència…”

També trobem referències a pintors determinats en el llibre “Al llarg del camí” de Jaume Barberà, periodista i escriptor vilanoví,  en el text “El pintor del capell de feltre” que fa referència  a Alexandre de Cabanyes. Barberà diu : “També vol mirar enrere i ell es veu enmig d’aquella fornada de joves renovadors  artistes que, de totes contrades del país, penjaven agosarats la seva obra desafiant i polemista. Els veu retronar al gener del 1917 , quan – segons anota l’escriptor  Joan Callejón -, el vilanoví Enric C Ricart va presentar a una sala  barcelonina una exposició, de pintura i gravat. En aquells mateix any un altre vilanoví, Rafael Sala, presenta també una exposició de pintura i dibuixos ….”

El mateix Barberà dedicarà una altra glosa al pintor Joan Llaveries…

I encara altre cop Puig Rovira  a l’any 1997 en l’opuscle de la celebració dels 25 anys de la Sala d‘Art Prisma escrivia : Un altre fet és que a l’època contemporània  sempre hi ha hagut un grup destacat de pintors que han residit i han realitzat la seva obra a Vilanova, que han gaudit d’un ampli reconeixement ciutadà. Tot això ha servit d’estímul per  l’existència de galeries d’art…..

 I podríem seguit trobant texts i monografies sobre pintors vilanovins o bé que han treballat a la nostra ciutat.

Per això la conferència de d’Isidre Roset té un gran interès fer un recorregut pels pintors i tendències artístiques que han tingut Vilanova com marc.

Isidre Roset historiador de l’art  ha fet múltiples articles sobre pintura i pintors, és un reconegut investigador en matèria artística.

Ben segur que gaudirem d’una excel·lent conferència que ens ajudarà a acostar-nos al món de la pintura i els pintors de Vilanova.

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies