Close

22 maig, 2018

PROPERA CONFERÈNCIA FRANCESC VILA ALBET

 

Turisme, sí?,  Turisme, no ?

Vet aquí el dilema que intentarà resoldre el conferenciant d’aquest divendres. Francesc Vila en la seva exposició Turisme, sí?,  Turisme, no ? a les 7 de la tarda, a la sala d’actes de la UPC.

Ja fa temps que el debat sobre el turisme i la seva necessitat, oportunitat i beneficis està damunt la taula.

Hi ha opinions per tothom pels beneficis que pot comportar a nivell econòmic però també hi ha qui considera que el turisme ha generat una problemàtica urbana, social i mediambiental exagerada front els beneficis que aporta a les ciutats.

S’han vist ja algunes accions, inimaginable fa uns anys, de rebuig al turisme. Però per altra banda no hi ha ningú que negui que el turisme amb els nivells de sostenibilitat adequats pot comportar elements positius pel territori que el rep.

Tots els excessos són perjudicials i també el tema del turisme  pot donar circumstàncies adverses.

Hem trobat aquets article del Diari de Girona del 2014 en que assenyala alguns trets d’aquestes queixes sobre el turisme :

 

Fòbia al turisme

Turismefòbia és un concepte que fa anys que ronda per ciutats com París, Londres, Florència, més recentment però amb molta força es nota a Barcelona, i en un futur potser no gaire llunyà amenaça d’aparèixer a Girona. Aquesta fòbia al turisme es desenvolupa en indrets on l’excés desmesurat de visitants crea inconvenients de mobilitat i de repòs seriosos als ciutadans que res tenen a veure amb aquest sector econòmic, més enllà de viure o treballar a la zona afectada per aquest pelegrinatge de gent despistada que fa fotos inconsistents amb telèfons mòbils, que menja gelats, gofres i kebabs, i que vesteix amb pantalons curts i colors llampants. 

L’actual alcalde de Girona, Carles Puigdemont, és de l’opinió que aquesta ciutat, sense cap indústria destacable ni altre tipus d’atribut econòmic, només pot créixer explotant els seus atractius turístics. Certament és una alternativa però cal que tot plegat es desenvolupi amb mesura perquè sigui una ciutat en la qual a més a més es pugui viure. No s’ha de ser ni tan proteccionista com en el passat, quan una Girona amb polítics arrogants limitava en excés l’expansió del negoci turístic, però tampoc cal posar tota la ciutat al servei d’aquesta empresa. Només l’equilibri evitarà la turismefòbia, que ja va tenir algun petit brot a Girona fa una dècada al Barri Vell.


En aquella època un magistrat de l’audiència de Girona em deia que se li feia molt difícil anar a treballar cada dia esquivant gent despistada. També un arquitecte m’assegurava que si en aquell moment s’hagués de prendre la decisió de fer la seu del seu col·legi professional, mai seria a la Pia Almoina. Un habitant amb pedigrí del Barri Vell també m’explicava que es preparava per a la tercera edat comprant un pis fora d’allà. Allò que durant temps es deia convertir la Girona antiga en un parc temàtic. Amb el temps encara no s’ha convertit ben bé en això, però poc li falta.

És una opinió com n’ hi ha moltes altres.

 

En Francesc Vila des de la seva experiència de treballar molt directament en el truisme i en coordinació amb els territoris ens posarà en cada part de la balança del si o del no els arguments per poder comprendre els moviments actuals en el camp turístic i que no cal oblidar que representa una font d’ingressos importants en el territori. Com i de quina manera podem fer del turisme una oportunitat i no un problema.

 

En Francesc Vila és nascut a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) el 1956. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona.
Entre 1982 i 1992 va ser Coordinador de Cultura, Educació i Joventut a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (50.000 habitants). Responsable de l’organització de festes populars, festivals de música, programacions de teatre i dansa, promoció del patrimoni local, etc.

Entre 1992 i 1995 va ser sotsdirector del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC), del Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, organitzant cursos i seminaris de gestió cultural local i assessorant el desenvolupament de diferents projectes culturals de l’àmbit provincial.

Entre 1996 i 2003 va ser Director de l’Oficina de Difusió Artística de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, gestionant el Circuit de Teatres municipals de la província, el Circuit de Sales d’exposicions i el programa de promoció d’arts escèniques en l’àmbit educatiu.

Entre juny de 2004 fins a setembre del 2007, és Director de Serveis de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, coordinant els Serveis de Biblioteques, Difusió Artística, Patrimoni Cultural i Recursos Culturals.
Des d’octubre del 2007 és Gerent de Turisme de la Diputació de Barcelona.

Ha estat regidor d’Educació a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú entre el 1999 i el 2003 i Secretari de la Conselleria de Cultura en el govern de Pasqual Maragall, va ser un dels redactors del Llibre Blanc sobre la Cultura a Catalunya.

Serà doncs  ben segur una bona oportunitat per conèixer els peròs i contres del turisme al país.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies