Close

19 maig, 2018

CONFERÈNCIA JOSEP MARIA RÀFOLS

Tarradellas i la restauració de la Generalitat.

El periodista i escriptor vilanoví Josep Maria Ràfols va exposar la seva conferència : “Tarradellas. L’home que ho guardava tot” i ho va fer amb coneixement de causa, demostrant el coneixement sobre la personalitat inesgotable de qui fou President de la Generalitat de Catalunya a l’exili i que va retornar a Catalunya després del seu reconeixement com a President. Ràfols és autor junt amb Enric Canals d’un llibre que porta el mateix títol de la conferència i en bona part es documenta en l’arxiu Tarradellas sobretot en la part que el mateix Tarradellas va deixar escrit que no es podria obrir fins passats quinze anys de la seva mort o el de la seva esposa Antonieta Macià. Fruit de la investigació sobre Tarradellas, Josep Maria Ràfols coneix perfectament la vida i l’acció política de l’expresident.
Tarradellas fou una persona que va tenir una infantesa lligada al seu poble de Cervelló on treballava de pagès amb el seu pare. Traslladats a Barcelona comença a treballar com a mosso en una botiga del ram del tèxtil i mica en mica va anar entrant en el món del comerç, estudià al CADCI administració d’empresa, idiomes i comptabilitat i amb aquest coneixements s‘ofereix a diverses empreses estrangeres per representar-les a Catalunya. Els negocis li van bé. La seva entrada en la política és casual, coincideix en un acte amb Macià, just abans de fundar-se ERC i abans de ser President, Tarradellas veu com la gent aclaparà a Macià amb demandes. Tarradellas confecciona una agenda d’entrevistes i calendari d’actes. Macià queda impactat per la personalitat de Tarradellas i en el seu primer govern l’anomena Conseller de Governació, però des de Madrid també el temptem perquè assumeixi el càrrec de Governador Civil, Macià veu que si accepta Tarradellas ostentarà un poder gairebé infinit i superior al seu i per això el cessa del govern, D’ençà llavors Macià i Tarradellas ja no mantindran cap mena de relació ni contacte.
Tarradellas s’aparta de la primera línia de govern tot i que manté l’acta de diputat en diverses ocasions i torna a ser la casualitat que el retorna a la Política. Durant els fets d’octubre i abans que Companys declari la República Independent, Tarradellas acudeix a veure’l per intentar treure-li del cap la proclamació, Companys no li fa cas però Tarradellas queda atrapat al Palau de la Generalitat i serà detingut amb tot el govern i empresonat al vaixell Uruguai primer i després al Ciutat de Cadis però quan es demostra la poca afecció de Tarradellas a la proclama de Companys és alliberat però això també l’enfronta al President Companys.
Segon Ràfols d’aquest episodi Tarradellas aprèn dues coses una que Catalunya ha de seguir el seu camí polític i no lligar-lo a cap moviment polític espanyol i que quan Catalunya va unida pot fer moltes coses.
Tarradellas i Companys tornen a creuar les seves vides quan l’aixecament militar Tarradellas es posa a les ordres del President, aquest tot i l’enfrontament valora el gest i al llarg de la guerra tindrà responsabilitats en Economia i després com a Conseller en Cap. Tarradellas és el responsable de la conversió de la indústria catalana en indústria armamentista davant la manca de materials de guerra i també assumirà el control de les patrulles d’ordre públic, fraccionades en les de cada partit. Intentarà`unificar-les i posar ordre, precisament als que havien de controlar la situació i massa vegades eren incontrolats.

Acabada la guerra Tarradellas marxa a l’exili, és perseguit pels nazis i empresonat, però la justícia de la França no ocupada i dirigida pel Mariscal Petain, el deixa lliure després de molts testimonis a favor seu de diputats francesos i persones a qui va salvar.
A l’any 1954 després de la dimissió del President Irla, Tarradellas assumeix la presidència de la Generalitat i per tant assumeix el repte de reinstaurar-la a Catalunya després del franquisme. Així va ser, Tarradellas torna l’octubre del 77 després de la victòria del PSC i PSUC a Catalunya a les eleccions del 77 i amb una jugada, estratègia del President Suárez. Es re-instaura la Generalitat i s’inicia el procés de recuperació de les institucions.
Durant l’exili Tarradellas malvivia amb les aportacions que feien els exiliats i alguns catalans de l’interior que ajudaven a subsistir al President i a la Institució de govern de Catalunya.
Ràfols també parlà de la personalitat forta però carregada d’humanitat del President.
Vam poder seguir amb interès la magnifica i ben documentada conferència que ens va apropar a la figura immensa de Josep Tarradellas que va mantenir la flama de la Generalitat durant el llarg exili.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies