Close

14 maig, 2018

PROPERA CONFERÈNCIA, 18 de MAIG

Ja sóc aquí!!!

Ben segur que aquesta frase està gravada en la memòria de molts catalans. Des del balcó de la Generalitat i adreçant-se  a la ciutadania que estava congregada  a la Plaça de Sant Jaume el President Josep Tarradellas reprenia  i restituïa la màxima institució de Catalunya. Anys d’exili, de precarietats, d’incomprensions acabaven amb una procés de diàleg entre Tarradellas i Suárez , dos presidents avui prou valorats, que va portar a restituir un govern legítim de Catalunya

Amb aquest record el periodista  vilanoví Josep Maria Ràfols ens parlarà sobre “Tarradellas, l’home que ho guarda tot”. La conferència serà aquest divendres a els 7 de la tarda i al lloc habitual , la sala d’acte de l’UPC.

Josep Maria Ràfols ha escrit juntament amb Enric Canals un llibre sobre el President Tarradellas “ Tarradellas, el guardià de la memòria’” . El llibre fa un recorregut sobre la història : “ L’octubre de 2017 farà 40 anys del restabliment per sorpresa de la Generalitat de Catalunya i del retorn (“Ja sóc aquí!”) de qui en fou president a l’exili: Josep Tarradellas. El president Tarradellas va reunir i guardar al llarg del seu exili una immensa documentació. D’una banda, la personal relativa als càrrecs i responsabilitats exercits durant la República i la Guerra Civil. De l’altra, la documentació que molts exiliats li van confiar en ser elegit president de la Generalitat el 1954. I encara, la que va anar agregant durant la Transició. A tot això cal sumar-hi la mítica “carpeta blava” que no es podia consultar fins 15 anys després de la mort d’ell o de la seva muller, termini que ha vençut fa molt poc. En aquesta carpeta vetada hi ha més de 700 documents que aporten noves dades i noms sobre un dels episodis més foscos de la Guerra Civil: la violència revolucionària entre juliol de 1936 i maig de 1937.

Sobre el llibre també podíem llegir al diari El Periódico un article d’Andreu Farràs prou interessant, diu : Agost del 1965 a Saint-Martin-le-Beau, la localitat francesa en què viu exiliat Josep Tarradellas. El president de la Generalitat republicana rep una trucada telefònica del director de la sucursal de Société General a Tours. Hauria d’acostar-se a l’oficina bancària com més aviat millor perquè de la seva caixa de seguretat llogada n’està sortint un líquid estrany que s’ha introduït en altres cofres. L’endemà, Tarradellas recorre els 20 quilòmetres que separen Saint-Martin de Tours. Allà l’esperen el director de l’oficina bancària i cinc empleats. Obren la caixa de seguretat i es resol el misteri: l’urna de plom que contenia el cor del president Francesc Macià s’havia foradat i el formol n’havia sortit, deteriorant documents d’altres caixes de seguretat adjacents.

¿Què hi feia el cor de Macià en un banc al centre de França? L’anècdota, pròpia d’un guió dels germans Cohen, és explicada a ‘Tarradellas, el guardià de la memòria’ (Pòrtic). El relat de les peripècies vitals d’aquest polític a partir de manuscrits seus i d’altres documents inèdits trobats als arxius que el president va dipositar al monestir de Poblet, molts dels quals no han pogut ser llegits fins fa escàs temps per decisió presidencial.

Quan va morir Macià, el seu cos va ser embalsamat. Els seus homes de confiança, Joan Alavedra (pare de l’ara reu Macià Alavedra) i Melcior Font, van decidir guardar el cor del president finat en una urna dipositada al Palau de la Generalitat, «per mantenir la flama catalana». Abans que entressin les tropes rebels a Barcelona, Tarradellas va rebre l’encàrrec d’emportar-se a l’exili la caixa, que no va tornar a Catalunya fins al 1979, dos anys després del famós «ja sóc aquí», del qual el 23 d’octubre que ve se celebraran quatre dècades.

‘El guardià de la memòria’, escrit pels periodistes Enric Canals i Josep Maria Ràfols, conté revelacions sobre l’opinió que Tarradellas guardava de persones que van ostentar càrrecs rellevants durant la Segona República, la guerra civil, l’exili i la Transició. En més d’una ocasió, les valoracions sorprenen per la seva duresa. En altres, el dietari del president expressa el seu estat d’ànim davant les adversitats personals que ha de superar durant la guerra civil, la contesa mundial i un ostracisme de 38 anys plens de pobresa, persecució, aïllament, incertesa i dignitat.

El conferenciant : Josep Maria Ràfols és periodista i historiador. Ha estat membre fundador dels equips fundacionals d’El Periódico de Catalunya, de l’edició catalana d’El País i de TV3, on va ser director del Telenotícies i cap dels Serveis Informatius. Ha escrit dues col·leccions de llibres sobre la Primera i la Segona Guerra Mundial i nombrosos guions de documentals televisius. Ha publicat ‘El xiscle de la sirena’, guardonada amb el premi Fiter i Rossell 2016 és la seva primera novel·la i el llibre sobre la figura de Tarradellas que ja hem esmentat.

En un moment polític interessant – i potser convuls- com el que vivim valdrà la pena conèixer de prop el pensaments i els accions de qui va ser President de Catalunya a l’exili.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies