Close

28 abril, 2018

CONFERÈNCIA VICENÇ CARBONELL VIRELLA

Una lliçó sobre les masies de Vilanova i la Geltrú.

La conferència que en Vicenç Carbonell Virella sobre “ Les Masies de Vilanova i la Geltrú” es va convertir en una magnífica lliçó del passat de la nostra ciutat i com les masies han sofert canvis  físics fruit de la seva lenta pèrdua d’importància social en el model de ciutat.

Vicenç Carbonell va voler deixar clar des del primer moment que ell no era historiador  sinó que al llarg de la seva trajectòria d’estudiós s’havia dedicat a la toponímia (recollir noms de llocs) però que evidentment per poder entendre amb la màxima precisió els noms dels llocs, cal llegir la història, la geografia, la cartografia, les tradicions sobre el territori….

La seva experiència de caminar pel país l’ha portat a  acumular coneixements i ara  és àmplia i notable el pòsit d’informació, fet que l’ha portat a participar en la descripció de nombrosos itineraris que han conformat 26 edicions de la Caminada Popular de Vilanova , 26 edicions de la Marxa per Descripció de l’entitat excursionista La Talaia i també les caminades a Peu pel Penedès organitzades ja fa anys per L’ Institut d’Estudis Penedesencs. I en els darrers anys  en les sortides i caminades de l’Aula.

Aquestes descripcions dels camis de les nostres comarques   tenen els antecedents en l’Excursionisme Científic que a finals del segle XIX va tenir molta importància a Catalunya ja que va conformar un visió global del País i dels diversos territoris.

Vicenç Carbonell va comentar alguns dels projectes, que ell va denominar Excursionisme d’Especialització, en els que ha participat com a  col·laborador o com impulsor, fotografiar i fitxar tots els  castells i torres de defensa, esglésies  sota l’advocació a Sant Martí, indrets amb topònims relacionats amb el llop, fotografiar les esglésies i les ermites de Catalunya,  els molins d’aigua i els molins de vent, coves habitades per humans, camins ramaders i parets de pedra seca, actualment col·laborant amb el camí que anava des de la Cerdanya fins la platja vilanovina, les masies del Penedès i actualment treballant en el recull  de topònims vinculats amb l’esoterisme i noms divins als Països Catalans.

Tota aquesta experiència acumulada fa que el seus treballs sobre les masies siguin molt complerts.

Ens va explicar com en la bibliografia històrica sobre  la ciutat les masies son les grans oblidades, va repassar els volums d’ historiografia local  des del pare Garí fins els de Casimir Martí i manifesta que les masies només són esmentades per alguns successos bèl·lics o d’altra tipologia  que han protagonitzat però sense entrar en al seva importància història.

Va ser a partir dels llibres sobre Els Carrers de Vilanova i la Geltrú, en els que  Carbonell col·labora en diversos volums,  que se’n parla abastament recollint alguns noms de carrers que feien referència a masies.

Els seus treballs sobre la catalogació de les Masies va començar als anys 60 juntament amb el pintor Pau Roig Estradé. Van recórrer tot el territori fent apunts, fotografiant i fitxant les masies i intentant esbrinar la seva història parlant amb els masovers o cercant informació en la documentació històrica: registre civil, notarial, cadastres , capbreus i arxius parroquials que van trobar en els diversos arxius de la ciutat. Part d’aquest recull van conformar els tres llibres sobre les Masies del Garraf que va publicar el Consell Comarcal.

Fruit de les excursions de Vicenç Carbonell i Pau Roig van ser diversos treballs i exposicions.

Carbonell va explicar com es confeccionava la fitxa de la masia que han vist o fotografiat. Les fitxes essencialment contenien informació sobre: la situació en el territori, l’estat en que es  troba en el moment de  fitxar-la, les característiques arquitectòniques, el contingut interior i exteriors i elements emblemàtics o característics, les dades històriques que s’han pogut trobar al llarg de la història, el nom de la masia i el significat que pugui tenir i si escau l’etimologia del noms de la masia.

A partir d’aquesta exposició Vicenç Carbonell va passar les fotografies de les masies del terme de Vilanova i la Geltrú entre els anys 60 i 80 i després va contrastar-les amb imatges de fotografies actuals per veure com en molts casos els edificis s’han deteriorat encara que també cal dir que hi ha algunes masies que han esta reconstruïdes.

Mas de l’Artís,  Mas Serò, Mas Palau, La Torre de l’Onclet, Can Parellada, Mas Sardet…. són alguns del noms de masies reconegudes.

Encara resta, sortosament el record i  la història de les masies del terme  gràcies al treball extraordinari de persones com Vicenç Carbonell Virella que ens va delectar amb una excel·lent i il·lustradora  xerrada.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies