Close

24 abril, 2018

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 27 D’ABRIL 2018

Les masies

Si consultem el diccionari ens defineix la Masia com :Unitat d’explotació agrícola tradicional integrada pel mas, pels conreus, pels estables, pels magatzems, etc. Situada fora del poblat.
Però més enllà de les definicions, les masies representen referents imprescindibles del nostre paisatge i també un element de la cultura ancestral del país.
La sessió d’aquesta setmana la volem dedicar a les “Masies de Vilanova i la Geltrú” a càrrec de Vicenç Carbonell i Virella a la sala d’actes de l’UPC a les 7 de la tarda . A l’entorn de la nostra ciutat hi ha forces masies, algunes que ja poden ser esmentades en els segles, XII i XIII i que han constituït una teranyina d’edificacions i nusos i referents de les comunicacions que donen sentit al territori.
En el moment del creixement dels pobles també hi va haver un augment de persones que es dedicaven a l‘agricultura i d’aquest fet en van sorgir establiments habitats que servien també de punts de defensa del territori. Així moltes de les masies que es van anar construint estaven fortificades i emmurallades amb pedra treballada per defensar-se i esperar l’ajuda dels vilatans.
Avui passejant pels afores de Vilanova i la Geltrú constates però l‘abandó de moltes d’aquestes masies segurament fruit de la recessió de les feines del camp, això contrasta amb altres masos que tenen encara funcions o bé agrícoles o han estat destinades a establiments de restauració que segueixen dempeus amb tota la seva magnificència.
Segurament veure les masies evoca el passat, però també evoca l’arrelament a la terra i als treballs d’explotació raonable de la natura fent-ne una font de treball i riquesa, fos treballant la terra fos amb els ramats. Les masies constitueixen també avui un llegat i un patrimoni que cal salvaguardar ja que il·lustren sobre el terrenys la feina, els desplaçaments i la relació en que vivien fins no fa pas masses anys els nostres avantpassats.
Vicenç Carbonell que és un estudiós del territori i al llarg del temps ha anat documentant les masies del terme ens en farà ben segur una explicació significativa i podrem fer un recorregut més que interessant.

Vicenç Carbonell i Virella és pèrit industrial i vocacionalment es dedica a la toponímia i a l’estudi de la geografia del territori.
S’ha dedicat durant molts anys a l’estudi del territori del Garraf i el Penedès juntament amb el seu oncle, Joan Virella i Bloda, escriptor de l’obra Visions geogràfiques del Penedès, Vicenç Carbonell ha compartit la seva afició per l’excursionisme i l’estudi de la toponímia, recollint i catalogant 25.000 fitxes de noms de lloc, entre ells masies, castells, torres, fondals, torrents, sínies, molins, muntanyes i camins. Escriu articles relacionats amb la toponímia regularment a la premsa local i als Butlletins d’entitats com l’Associació Excursionista Talaia, la Societat d’Onomàstica de la qual és Soci d’Honor o l’ Institut d’Estudis Penedesencs (IEP). També és membre del Grup d’Estudis Toponímics de l’IEP.
Entre altres ha publicat :
La Marineria vilanovina en el segle XVIII. Caixa d’Estalvis del Penedès, 1974. Accèssit penedesenc del II Concurs Sant Ramon de Penyafort, 1974.
Origen i història del llinatge de Vilafranca. Vilafranca del Penedès: Museu de Vilafranca : l’autor, DL 1979. Premi vilafranquí del VII Concurs Sant Ramon de Penyafort, 1979.
El Món agrari vilanoví fins al segle XVIII. Vilanova i la Geltrú: Institut d’Estudis Penedesencs, 1988.
Apunts de la història d’Olivella. Olivella Institut d’Estudis Penedesencs, DL 1990.
Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú. Vilafranca del Penedès: Institut d’Estudis Penedesencs, DL 2001.
Noms de lloc d’Olivella. Vilafranca del Penedès: Institut d’Estudis Penedesencs, DL 2004.
I ha publicat també diversos dels volums sobre “El Carrers de Vilanova”.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies