Close

15 abril, 2018

CONFERÈNCIA ISABEL ALONSO DÁVILA

 

 

 

 

 

 

 

El dret a morir dignament: el que ja tenim i el que encara ens falta

 “La mort és l’acte final de la vida”.

Amb aquestes paraules, la conferenciant, Isabel Alonso Dávila, actual presidenta de la Associació Dret a Morir Dignament (DMD) de Catalunya, encetava una conferència, seguida amb atenció per un públic especialment nombrós i interessat.

Es tractava de donar a conèixer l’estat de la qüestió a Catalunya, a la resta d’Espanya i a Europa, sobre la legislació, procediments i mitjans al servei del ciutadà per aconseguir que aquest últim i inevitable acte vital es pugui produir amb les millors condicions de dignitat.

En els darrers anys s’han assolit alguns drets, però encara en falten de cabdals.

L’associació DMD-Cat naixia el 1984 de la mà de Salvador Pàniker, que la va presidir diversos anys, per defensar la llibertat de qualsevol persona a decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida, si pateix un deteriorament irreversible i/o un grau de sofriment insuportable.

Seguint l’article primer de la Declaració del Drets Humans, segons el qual tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets, tots hauríem de ser lliures, iguals i dignes fins al moment final de la nostra vida, que és el de morir.

Malauradament, això no es produeix de manera igualitària a tots els països i per a totes les condicions econòmiques –exemple, la llei suïssa permet l’eutanàsia assistida, però el procés és car (viatges, obligació de conèixer idiomes per poder enregistrar un vídeo en què es declari la voluntat lliure del pacient, repatriació del cadàver o incineració…)–, i seguim no sent iguals enfront de la mort.

Malgrat que la biologia i la medicina han avançat molt, les consideracions bioètiques no han progressat al mateix ritme.

El Conveni d’Oviedo, 1997, del Consell d’Europa, per a la protecció de l’ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i la medicina,  reconeix els drets dels pacients, que d’alguna manera ja havien estat apuntats a la Llei de Salut de l’Ernest Lluch:

  • Dret a la informació sobre la pròpia malaltia.
  • Dret al consentiment informat.
  • Dret al Testament Vital.

Aquí, a Catalunya, tenim la llei 21/2000, que en el seu article 8 contempla el Document de Voluntats Anticipades, altrament dit Testament Vital.

També hi ha la llei estatal 41/2002 que contempla la dignitat de la persona, respecte a l’autonomia i el dret a la intimitat.

L’Estatut d’Autonomia del 2006, a l’article 20, defensa el dret a viure amb dignitat el procés de la mort, i d’alguna manera converteix en il·legal el fet de morir amb dolor: “Totes les persones tenen dret a expressar llur voluntat d’una manera anticipada per tal de deixar constància de les instruccions sobre les intervencions i els tractaments mèdics que puguin rebre, que han d’ésser respectades, en els termes que estableixen les lleis, especialment pel personal sanitari quan no estiguin en condicions d’expressar personalment llur voluntat”.

Casos com el de Montserrat Volta, Immaculada Echevarría o Ramon Sampedro posen en evidència la necessitat i bondat del Document de Voluntats Anticipades, que es pot tramitar fàcilment a través dels CAPs o davant d’un notari, i que posteriorment cal registrar per tal que quedi constància en tota la Xarxa del Sistema de Salut, i el fet que es urgent legalitzar l’eutanàsia i el suïcidi assistit, com ho han fet altres països de la UE ( Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Suïssa) i alguns estats de EEUU.

Diversos estudis demostren que el 84% dels espanyols estem a favor d’aquesta legalització i en l’última sessió del Parlament de Catalunya, abans de la seva dissolució, es va aprovar una proposició de legalitzar l’eutanàsia que va ser enviada al Congreso de los Diputados i que al maig s’hauria de considerar.

La conferenciant acaba la xerrada responent a les preguntes d’alguns dels assistents i posa a disposició del públic fulletons informatius de l’associació que presideix i impresos i instruccions per fer el Document de Voluntats Anticipades.

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies