Close

25 març, 2018

CONFERÈNCIA JANA ALONSO ROVIRA

La pobresa, una realitat colpidora.

Per acabar el trimestre varem tenir a la Jana Alonso Rovira, estudiant, que va  presentar el seu treball La pobresa Infantil a Vilanova i la Geltrú. La conferència s’emmarcava amb la voluntat conjunta amb el Consell Comarcal de presentar a l’Aula treballs confeccionats per l’alumnat de batxillerat. És una forma de donar possibilitat d’expressió a aquets treballs i alhora de portar a la pràctica la necessària relació intergeneracional

La pobresa la podem definir com la manca de béns materials suficients per portar una vida digna. Però a aquesta definició i fruit de les situacions que han anat evolucionat s’hi han anat afegint qualificatius així són habituals avui  termes com pobresa energètica, vinculada a la manca de possibilitats de pagar el subministrament d’energia o pobresa alimentària, aquella que fa impossible la subsistència a moltes famílies o  la pobresa que afecta a determinats sectors de la societat com la pobresa femenina o la pobresa infantil.

Aquesta darrera és la que va plantejar la Jana Alonso després de fer una introducció al concepte de pobresa i també d ‘analitzar algunes dades  sobre la ciutat. Així a la ciutat un 19 % de la població de Vilanova són menors de 12 anys o menys  i d’aquest més de 9 mil estan escolaritzats.

Cal saber que els infants tenen  uns drets reconeguts per les NNUU, tals com el dret al lleure, el dret a  la salut  a l’habitatge i a l’educació. Dissortadament alguns d‘aquets drets són violentats i molts dels nens que viuen en famílies al llindar de la pobresa no els poden gaudir.  La pobresa afecta als infants en diversos aspectes que van des de la mala alimentació fins a situacions de dificultats de seguiment de la feina escolar, i també afecta a la salut en algunes ocasions.

La Jana per aprofundir en el treball va formar part del voluntariat de l’Economat de Vilanova, un dels recursos de que disposa al ciutat. A partir de l’experiència de veure directament la problemàtica, la Jana  va treure algunes conclusions sobre possibles actuacions que es podien fer: Ampliació de la cobertura sanitària, l’increment de les beques menjador que puguin ajudar a  l’alimentació dels infants, potenciar més centres oberts per poder ajudar als infants amb dificultats d’aprenentatge i expandir els treballs de inserció social, fomentar la voluntarietat amb  accions socials i ampliar la funció de l’Economat altres elements necessaris per la vida quotidiana.

La Jana  també va explicar-nos algunes de les sensacions personals que es va trobar, sobretot en el coneixement de casos reals, des de la família que despertava el seus fills més tard perquè no tenien res per esmorzar fins al pare que portava les filles a les dutxes de la platja per poder-les rentar. En definitiva que va viure mot directament una experiència alliçonadora i que d’alguna manera ella va ajudar a  pal·liar amb el seu  treball voluntari.

La conferència   La pobresa Infantil a Vilanova i la Geltrú ens va posar enfront unes realitats que moltes vegades passen desapercebudes però que cal posar en evidència per poder col·laborar entre tots a pal·liar-la primer i després resoldre-la definitivament.

La conferència va ser exposada amb l’ajuda de molta documentació sobre la realitat i sobre també els recursos que avui té la ciutat per afrontar el repte de combatre la pobresa. És d’agrair a la Jana Alonso el seu treball perquè ajuda , sense cap mena de dubte, a posar de manifest la necessitat que hi ha de serveis col·lectius al servei de la igualtat i la justícia social.

Per acabar el trimestre la Coral la Veu de l’Aula ens va oferir un selecció de cançons.

Bona Pasqua i fins el trimestre vinent !!

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies