Close

11 març, 2018

Propera conferència dia 16 de març 2018

 

Cabanyes, un excel·lent paisatgista.

L’any 2017 es va commemorar els 140è aniversari del naixement d’Alexandre de Cabanyes i Marqués que va ser un pintor de renom al nostre país.

Per commemorar aquest aniversari l‘Ajuntament de  Vilanova i el Consell Comarcal han promogut una seguit d’actes i dues grans exposicions al Museu Balaguer i a la Masia Cabanyes que fou l’allotjament habitual del pintor.

L’Aula amb col·laboració amb el Consell Comarcal ha promogut una conferència sobre aquesta celebració és la que tindrà lloc el divendres 16 de març a les 7 de la tarda ala Sala d’Actes de la UPC. La conferència  que porta per títol: Alexandre de Cabanyes, pintor post modernista serà impartida per l’Esther Alsina que ha treballat en  l’organització dels actes i exposicions d’aquesta celebració.

 

L’Ester Alsina Galofré és Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2007), Màster en Gestió del Patrimoni Cultural (Premi Extraordinari) de la UB (2009) i Doctora en Història de l’Art amb menció internacional per la Universitat de Barcelona, gràcies a una beca FPI pre-doctoral del Ministerio de Economía y Competitividad (2011-2015).

Ha treballat en el fons patrimonial de la Universitat de Barcelona en el marc del Vicedeganat de Cultura de la Facultat de Belles Arts (2008-2009). Així com documentat la col·lecció “Llegat 1956” de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Diputació de Barcelona, 2009-2010).

Membre del Grup de Recerca que coordina la Dra. Immaculada Socias   “”Tresors, Marxants i Col·leccions: el diàleg artístic entre Espanya i Amèrica (1850-1950)” i del Projecte I+D “El arte hispánico fuera de España: “Exposiciones universales, coleccionismo y diplomacia (1850-1950)” de la UB, dirigit també per la Dra. Socias.

Ha realitzat estades d’investigació a l’INHA (Institut National d’Histoire de l’Art) de París i a The Paul Mellon Centre for Studies in British Art, centre de Londres adscrit a Yale University (2014). La seva tesi doctoral titulada “La Societat Artística i Literària de Catalunya (1897-1935)”. Exposicions, crítica i col·leccionisme d’art” – menció Cum Laude – és el resultat de la investigació a l’entorn de les societats d’artistes i el seu rol en les exposicions i el comerç de l’art.

Ha publicat en llibres i revistes especialitzades. Recentment ha publicat ”La pintura mural de Dionís Baixeras (1862-1943)” a la revista Goya (2014); amb la Dra. Immaculada Socias “El fons documental d’Antoni Ollé Pinell (1897-1981) a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès” (Generalitat de Catalunya i Consell Comarcal del Baix Penedès, 2014); i com a editora (amb Clara Beltrán) “El reverso de la història del arte. Exposiciones, comercio y coleccionismo. 1850-1950” (Ediciones Trea, 2015). En l’actualitat (amb Enric Orriols) elabora el catàleg raonat de Dionís Baixeras.

És professora a les assignatures “Llenguatges Artístics” i “Tècniques Artístiques” del Grau d’Història de l’Art.

 

Hem trobat en el programa d’actes de la celebració una síntesi del que seran l’ exposició  titulada La captura de l’instant a  la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i L’entorn perpetuat al Centre d’interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes,  les exposicions estan comissionades per Oriol Pi de Cabanyes i Esther Alsina.
La doble mostra té la seva raó de ser en el protagonisme i la presència que Alexandre de Cabanyes té i ha tingut, al llarg de la seva vida, en ambdós equipaments patrimonials.

Per un costat, Alexandre de Cabanyes encarna l’esperit del modernisme: la joia de viure, el gust per la llibertat, l’emoció de la mirada, una intensa relació amb la naturalesa. Amb pinzellada fluïda i elegant, captura l’instant fugisser amb gran força evocativa. El pintor, sempre amatent a la impressió del moment, copsa la lluminositat del mar i del cel, el moviment de les veles al vent i  la gent de la platja feinejant entorn de les barques. Reconegut sobretot com a pintor de marines, l’obra artística de Cabanyes excel·leix també en els retrats i paisatges. A La captura de l’instant, una exposició que es vol antològica, es mostren per primera vegada obres procedents de molt diverses col·leccions, públiques i privades, que permeten visualitzar la vigència i els valors d´una llarga trajectòria pictòrica.

D’altra banda, Alexandre de Cabanyes va viure, va pintar i va morir a la Masia d´en Cabanyes, la vil·la neoclàssica familiar avui catalogada oficialment com a Bé Cultural d´Interès Nacional i espai públic, a la memòria del seu besoncle, el poeta romàntic Manuel de Cabanyes. Aquí tenia el pintor el seu taller, aquí van créixer els seus quatre fills, aquí venien a trobar-lo des de grups escolars fins als personatges més il·lustres. Pintor com el seu pare i el seu oncle, Alexandre de Cabanyes va estimar molt intensament aquesta casa. Des d’aquí va pintar molt els seus voltants. I la Vilanova i la Geltrú llunyana en una sèrie, Les quatre estacions,  que es torna a reunir per primera vegada en aquesta exposició. L´entorn perpetuat mostra la vida constantment recreada  en paisatges de proximitat i retrats d’amics i familiars.

 

Cabanyes va ser un pintor molt prolífic i va retratar la vida de la ciutat , de la seva platja i dels seus paisatges de manera emblemàtica. Va tenir també vida activa en els espais culturals dels anys cinquantes  i seixantes. A l’any 1976 l’Ajuntament de  la ciutat va atorgar-li la condició de Fill Predilecte de la ciutat.

Quan es va celebrar el centenari d’Alexandre de Cabanyes el Setmanari de  Vilanova i al Geltrú li va dedicar algunes pàgines especials. De l’editorial en transcrivim un paràgraf. “ Ben poques vegades hem conegut un cas com el d’ Alexandre de Cabanyes, prodigi d’inquietud i vitalitat, després d’una dilatada i fecunda trajectòria  al servei de l‘art, la cultura, la tertúlia, la família i els amics….”

I encara Joan Callejón, deia en un altre article :  “Alexandre de Cabanyes  sabia, en definitiva, que la seva fidelitat estètica portava gèrmens de futures innovacions, tot marcant, alhora una fita en el cavalcament de l’autèntica tradició”

Serà interessant escoltar doncs  a l’Esther Alsina parlant d’un dels gran artistes  vilanovins.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies