Close

10 març, 2018

CONFERÈNCIA CATI MORELL CAÑELLAS

“Encara no hem fet la revolució però ja s’acosta.”

 

Aquesta podria ser la conclusió de la xerrada de la Cati Morell que amb el títol Periodista és femení: una reflexió sobre el paper de la dona en l’ofici d’explicar el que passa. I la conclusió no aniria desencaminada sobretot després de l’esclat feminista del passat dia 8 de març en què milions de dones i també homes es van manifestar per conjurar-se contra les discriminacions.

Aquest mateix dia les dones periodistes es van concentrar per manifestar i denunciar “la precarietat laboral la bretxa salarial  el sostre de vidre, l’assetjament sexual i els menyspreu cap a les dones”.  Aquestes paraules posen de manifest el que la Cati Morell ens va explicar respecte al nombre de dones que fan periodisme a les facultats o les que treballen a les redaccions que contrasta amb el nombre de dones que estan en llocs directius dels diaris o de les empreses en general.

Les periodistes que van fer vaga utilitzaven un article de Montserrat Roig que en una article “Som una ganga”  deia : ¿Tenim diner propi. Quin avenç! Encara que aquest galifardeu molt més jove i menys preparat cobri molt més”. Això ho ratificava la Cati Morell que  explicava que  en general les dones cobren en el món de la premsa prop d’un 30 % menys que els seus companys.

La xerrada es va estructurar sota dos punts de vista, un primer sobre com els mitjans tracten i  la imatge que  donen sobre les dones i després el paper de la dona en els mitjans.

Respecte a la imatge vam poder contemplar diverses fotografies i vídeos que constaten la gran discriminació a que estan sotmeses les dones, vam poder veure-ho  amb diversos exemples de dones que han obtingut èxits en el camp esportiu que no són valorades pels mèrits sinó per la seva condició de casada, per procedència, per aspectes físics, o per ser la dona de…

Realment el contrast entre aquest tracte i el que reben en els mitjans de comunicació, els homes, és realment escandalós.

Segons un estudi que es va fer després de l’Olimpíada de Rio els comentaris més habituals en els mitjans de comunicació  sobre les dones van ser sobre la seva edat, el seu estat civil, o la seva bellesa i condició física mentre que en els homes  es destacava la seva fortalesa, la seva habilitat o la rapidesa. Exemple evident de que el tracte és encara clarament discriminatori.

Com a paradigma d’aquesta discriminació vam poder visualitzar un vídeo de la youtuber Lola en que es destacava les notícies del 2017 en clau masclista i realment el panorama és ben galdós.

La Cati Morell va analitzar també els sector de la premsa constatant que entre el 85% i el 90%  del càrrecs directius són homes. I també s’ha constatat que en els medis de comunicació en què les dones ocupen la direcció també hi ha més càrrecs entremitjos dones.

De 221 diaris, només 20 estan dirigits per dones i la majoria d’aquests són diaris més modestos. Es evident que els rols històrics encara predominem però també és cert que no es denota excessiva voluntat de fer canvis, tot i que la millora es va confirmant mica en mica.

Per la Cati Morell els mitjans  i fins i tot les empreses dirigides per dones han demostrat algunes característiques: Són més igualitàries, tenen més capacitat de formar grups,  són empreses d’èxit.

Sens dubte els rols habituals que fins avui s’han reproduït són un fre per l’autèntica incorporació de la dona al món del treball i també de la premsa, el fet que sigui habitual que les dones siguin les cuidadores, que la maternitat suposi un handicap, que la representació política estigui, malgrat la paritat ,encara en mans majoritàriament d’homes faciliten alguna reproducció del vells costums hàbits i realitats.

Malgrat aquets panorama, per la Cati Morell el fet de que la consciència vagi estenent-se fa pensar, i les mobilitzacions del dia de la dona que ha passat ho fa pensar,  com deia al final  de la conferència, que   la revolució ja s’acosta.

Conferència, amena , didàctica  i amb exemples excel·lents del  que anava   dient.

L’any que ve confiem en haver millorat una mica més.

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies