Close

3 març, 2018

CONFERÈNCIA ELOI MONTCADA ELIAS

 

“Els fills sempre han trobat un món millor que el dels seus pares”.

Amb aquest afirmació, que fins avui és constatable, va començar la seva intervenció l’Eloi Montcada sobre “La quarta revolució industrial. Sostenibilitat social i ambiental.”

Per què ho deia això? Perquè  després d’explicar, a través d’una gràfica, com d’ençà 1850 la riquesa creix de manera  molt més forta que la població fins a situar-se  en una correlació d’un augment del PIB en 22 % i la població en un 2,5 % i encara si anem a  les xifres concretes, si a l’any 1860 la renda per càpita era de 450 $  al 2017 és de 10.000$ aproximadament, constatava  que el creixement de la riquesa permetia deixar un món millor. Ara bé  des de fa uns anys hi ha un clar decreixement de la renda que es podria situar en nivells molt baixos que no ferien possible aquesta màxima de deixar un món millor.

Per tant si hi ha una crisi global del sistema cal canviar-lo. I aquí entra en joc la nova revolució industrial.

Prèviament però, l’Eloi Montcada ens va explicar a grans trets les anteriors revolucions.
La primera revolució és la que a través de la mecanització revoluciona el sistema productiu, el ferrocarril, les noves màquines generen canvis importants, en aquesta primera revolució són claus l’acer, el carbó i els productes del tèxtil.

La segona revolució es dóna a l’entorn del 1914 amb el consum de nous combustibles com el petroli i l’electricitat que van també canviar altre cop el sistema de vida, el telèfon i l’automòbil generen noves expectatives en la vida i el sistema de producció.

La tercera revolució es dona amb l’aparició  de la informàtica en els anys setanta i bàsicament als EE.UU. El sistema digital omple les nostres vides des del mòbils fins els ordinadors que han generat altre cop un canvi en la manera de viure i fins i  tot d‘entendre les relacions interpersonals.

Però a partir d’aquí sembla que hi hagi un cert bloqueig en l‘economia i fins i tot en el treball que fa pensar que el model està acabat i cal trobar noves expectatives.

I aquí és on es planteja la quarta revolució industrial que vindrà determinada pels avenços en la digitalització, en la robòtica, en el “núvol” com a font d’informació i coneixements, la realitat augmentada. Conceptes lligats bàsicament al món de la tecnologia de la informació i la informàtica.

Però caldrà també fer un canvi de l’economia ja que ara tenim un sistema lineal que comporta consum i generació de rebuig per passar a una de circular en que el reaprofitament, i el reciclatge estiguin en primera línia d’acció.

Es tracta de trobar un sistema sostenible, tant econòmicament, mediambiental i social.

Per fixar conceptualment la quarta revolució industrial Eloi Montcada va explicar un seguit de conceptes bàsics que aplicant-los podrien donar un gir positiu a la situació actual.

La desmaterialització,  que consistiria en deixar productes físics per actuar amb els virtuals com per exemple la lectura dels diaris en versió digital fet que comportaria un estalvi de paper important  i per tant de frenar al desforestació.

La Digitalització. Si fins ara moltes decisions les prenen les persones per damunt de les maquines ara s’avançaria cap a al presa de decisions per part de les màquines que s’interaccionarien entre elles. Això comportaria estalviar forces errors i també comportaria alguns dubtes ètics i també  fins a on i com  la informació sobre els usuaris s’obté.

Robotització, augment del usos dels robots en tots els aspectes, això comportaria canvis en els sistema de producció eliminant algunes feines però creant-ne  d’altres.

Energies renovables. El consum dels combustibles fòssils sembla que està en la seva recta final i per tant hauran d’entrar noves energies renovables i molt més netes. Va posar com exemple el sistema calefactor d‘alguns edificis municipals a Vilafranca amb les vergues dels ceps  convertint-les amb biomassa per cremar.

Descentralització. Retornar la producció en els llocs d’on s‘ha deslocalitzat  buscant preus més reduïts de producció. Ara sembla recomanables fer la inversa pels costos  cada cop més elevats per justes reivindicacions laborals i  en l’allunyament del procés productiu dels llocs de consum. Acostar tot allò que es pugui fer en el mateix indret

Nous usos dels materials. Reciclar i reutilitzar com a conceptes bàsics .L’exemple de l’ús del pneumàtics usats com asfalts per carreteres n’és un bon exemple i n’hi ha d’altres de  nous materials. Sorprèn el que va explicar de que a Bèlgica es comença usar l’extracció de minerals d’antics abocadors on hi ha endimaris llençats de fa anys.

Individualització de la producció. A través de la impressió 3-D es pot generar l’ús individualitzat de produir allò que més ens convingui a cadascú.

Tot això pensant també  en la distribució de la riquesa i la generació de recursos socials que permetin complir la frase amb al que iniciava la conferència de l’Eloi Montcada  : “Els fills sempre han trobat un món millor que el dels seus pares”.

Interessant conferència, molt ben exposada i posant a l’abast de tots nosaltres conceptes complexes però d’una actualitat notable.

Eloi Montcada va acabar amb una frase de Einstein que marca el camí a seguir en els moments que vivim “Si busques resultats diferents  no facis sempre el mateix.

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies