Close

26 febrer, 2018

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 2 DE MARÇ DE 2018

 

Els canvis de futur a la indústria

El proper divendres 2 de març ens acostarem al món de la indústria i la seva quarta revolució. Les revolucions industrials marquen èpoques i generen noves realitats i expectatives. Els canvis haurien de ser a millor, sens dubte.

Per tractar aquest tema comptarem amb l‘Eloi  Montcada Elias , enginyer agrònom  i responsable del Departament de  Consultoria  de “Lavola sostenibilitat”. La conferència porta per títol “La Quarta revolució industrial: Sostenibilitat social i ambiental”

Lavola és una organització dedicada a estudis sobre mediambientals i la seva millora , es defineix així a  la seva web corporativa :

Lavola vol ser una organització:

CREIXENT Incrementant i diversificant la gamma de productes oferts i els territoris d’actuació en funció de les necessitats dels clients, mitjançant una orientació de l’activitat als seus requeriments específics a partir de la promoció i potenciació de la visió comercial de tots els membres de l’empresa.

EFICIENT Gestionant de manera pràctica i adequada els recursos tècnics i humans disponibles, analitzant les eines de desenvolupament i creixement necessàries i optimitzant l’estructura operativa existent per assolir els objectius empresarials de l’organització.

REFERENT Sent identificada com una organització de referència en el seu sector d’activitat i àmbit geogràfic, formada per un equip professional d’alt nivell, equilibrat i divers que ofereix credibilitat i qualitat als serveis oferts.

INNOVADORA Disposant de la capacitat continuada per desenvolupar i integrar serveis i millores tecnològiques que donin solució a les necessitats dels seus clients i impulsant accions complementàries des de la sostenibilitat que s’anticipin i s’adaptin als requisits específics dels clients, oferint un servei personalitzat.

 INTEGRADORA Aconseguint que totes les persones de l’empresa se sentin identificades amb el projecte comú, reforçant el sentiment de pertinença i valoració en el desenvolupament de l’activitat, de manera que el conjunt de professionals de l’empresa puguin aportar opinions, idees i solucions per a millorar la gestió interna i externa de l’organització.

Hem trobat un parell d’opinions sobre la quarta revolució industrial : 

La Indústria 4.0 no és un simple canvi tecnològic, és un canvi de filosofia i d’estructura econòmica que es fa difícil preveure fins a quin punt canviarà les vides dels nostres fills i les nostres néts. La creixent digitalització i coordinació col·laborativa entre totes les unitats productives de l’economia és la fita final a assolir. L’etern repte de conjuminar l’oferta amb la demanda i ser proactiu amb les tendències del mercat és ara força més assumible. Els reptes sociològics i laborals que la Indústria 4.0 planteja és un tema massa delicat i lluny de la nostra capacitat per fer alguna cosa més que limitar-nos a esmentar-lo en l’àmbit d’aquest text. Però és l’hora de destacar les variables que no es podran automatitzar (encara que se les podrà ajudar com mai abans s’havia aconseguit): són la creativitat i la innovació. I aquí és on el rol de les Universitats i Escoles de Formació Professional més ben preparades pel canvi marcarem la diferència.

Llorenç Guilera Professor de Creativitat i Director del Màster Universitari 

“La quarta revolució industrial és un canvi de model industrial en el qual el sector manufacturer, a diferencia de la revolució anterior, no serà l’hegemònic en ocupació ni probablement tampoc en PIB, sinó que ho seran els serveis associats als productes industrials. Les noves indústries són les que generaran els millors llocs de treball però no la major part perquè l’automatització i la robotització continuaran substituint llocs de treball. En canvi, creixerà exponencialment l’ocupació en altres àrees de serveis. La nova tecnologia només destrueix ocupació globalment si la societat no canvia l’estil de vida. Però els nous hàbits i les noves formes d’ocupar el temps crearan noves ocupacions. La transformació conceptual que la indústria 4.0 imprimirà en l’actual indústria de l’automòbil destruirà completament la icona del model productiu que li havia fins i tot donat nom: el fordisme. L’electrònica i internet no només canvien la forma de gestionar el funcionament del motor i la forma de navegar (conduir) la ruta. El canvi descriptiu és (per això parlem de revolució i no d’evolució industrial) que es prescindeix del volant que era l’element essencial. Un cotxe sense conductor no necessita volant. Més encara, el cotxe particular, en perdre el volant, canvia conceptualment i esdevé un taxi. L’artefacte ha esdevingut un servei de mobilitat. Dit d’una altra manera, la mobilitat ha passat del producte al servei, amb les conseqüències que això té a la indústria de producció massiva que perdrà ocupació, mentre que els serveis de mobilitat la incrementaran. La innovació canvia la propietat dels béns en lloguer, el residu en un nou recurs. El pas cap a una economia d’intangibles, de serveis i de relacions personals. El cicle econòmic, en la fase de desplegament, inicia una època de bonança que dura fins que s’esgota el nou paradigma tecnològic, el qual serà substituït per una altre, reiniciant el cicle. És en aquest període de bonança quan es donen les condicions per què aparegui un nou big bang, i comenci a instal·lar-se una nova revolució tecnològica que ja es venia gestant simultàniament durant la fase de desplegament. El desplegament de la quarta revolució industrial requereix, com s’ha dit, fer algunes transicions com la del model energètic, que comportarà un treball i una inversió ingent en les infraestructures de xarxa i de generació renovable. També una immensa tasca 6 de transformació per fer més eficient l’immens parc immobiliari construït i la substitució dels processos productius per uns altres verds i circulars. Al mateix temps, l’accés universal de les TIC per a tothom requerirà una infraestructura i un equipament colossal per a dotar a tots els països subdesenvolupats. Finalment, la lluita contra el canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes més que un problema és una solució. Semblantment a la Segona Guerra Mundial que després de la profunda crisi dels anys 30 va impulsar el creixement de la producció i el desenvolupament tecnològic, enfrontar-se al canvi climàtic comportarà un enorme esforç d’innovació que canviarà totes les formes de producció, de consum, de transport, i en definitiva d’estil de vida.

Salvador Clarós Secretaria de Polítiques Sectorials i Sostenibilitat de CCOO de Catalunya.

 

La conferència ens aportarà doncs una visió de futur del món industrial, cabdal encara en la nostra economia.

Valdrà la pena escoltar-la. Com sempre a les 7 de la tarda a la Sala d’Actes de la UPC.

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies