Close

18 febrer, 2018

CONFERÈNCIA JORDI PÉREZ I OLGA JORQUERA

El cementiri de Vilanova i la Geltrú

 Amb uns versos de Salvador Espriu, extrets de Cementiri de Sinera i l’evocació del que representen per al  patrimoni artístic i cultural de la Humanitat alguns cementiris d’especial anomenada (Père Lachaise de París, el jueu de Praga, l’Staglieno de Gènova…), l’Albert Sanabra va introduir els dos conferenciants, integrants de l’empresa ARC Gestió Cultural, que organitza visites i recorreguts per donar a conèixer el ric llegat vilanoví.

Amb un esment als nostres cementiris predecessors – el més antic, a la Geltrú, que ja apareix referenciat en un plànol del 1500 i el primer de Vilanova, al costat de l’antiga església de Sant Antoni, del s. XVIII – arribem a l’actual, fruit de les noves normatives que obligaven a situar els cementiris extramurs. Va néixer el 1817 i, evidentment, al llarg d’aquests dos segles ha patit diverses modificacions i ampliacions.

Iniciem el recorregut examinant el frontal, amb l’àmplia arcada on es pot llegir la inscripció que expressa l’esperança cristiana en la resurrecció de la carn, coronat per l’àngel de l’Apocalipsi, i ens endinsem per l’avinguda central, vorejada de xiprers, que amb la seva verticalitat assenyalen la unió entre terra i cel i, en un ordre més pràctic, son aconsellables pel fet de tenir unes arrels profundes i que no s’escampen aixecant els elements del voltant.

Arribem a la capella, aixecada en el lloc on va estar la primera, construïda per Magdalena Miró (1831), en honor de la voluntat pòstuma del seu pare,  Miquel Miró. Posteriorment, el 1875, hi va ser aixecada la segona, damunt les runes de la primera, per encàrrec de Francesc Gumà i Ferran. Va ser obra de l’arquitecte Miró i Fontcuberta, autor també de l’església de la Immaculada, a Baix a Mar. Ja fa molts anys que està en desús, després d’haver patit diversos vicissituds i incendis. S’hi trobaven les despulles de Miquel Miró i de la seva filla Magdalena, encara que les d’elles van ser traslladades posteriorment a una tomba compartida amb diverses persones vinculades a la Casa d’Empara, que es fa fundar a partir del seu llegat.

Tot seguit revisem els principals cadafals, panteons i capelles, comentant en honor de qui o de quina família van ser construïts : Joan Samà, família Ortoll, Víctor Balaguer, J. F. Lluch i Torrents, família Marquès, que acull les restes del poeta Cabanyes i de part de la seva nissaga, família Font i Gumà o Joaquim Mir. O les capelles més remarcables de la glorieta que les envolta: família Junqué, Joaquim Soler i Gustems, Ysidre Perallada i altres personatges vinculades a l’Hospital de Sant Antoni i a l’epidèmia del còlera morbo, família Ferrer Vidal…

El recorregut pel cementiri contempla també els aspectes arquitectònics, artístics i simbòlics, així com els principals autors de capelles, panteons escultures i diversos elements artístics funeraris. Autors, l’obra dels quals són presents en els edificis i elements ornamentals de la vila i el país, com Bonaventura Pollés, Josep Domènech, Pau Carbonell, Joan Roig. Hi observem elements neoclàssics, gòtics del tardo romanticisme,  modernistes i propis de les ideologies dels personatges que hi són enterrats: maçònics, jocs floralescos…, que en ocasions van projectar i dissenyar els seus futurs moradors.

El recorregut acaba al recinte neutre, construït  el 1875, on s’enterraven els ciutadans i ciutadanes que no professaven la religió catòlica. La tomba més significativa és la de l’alcalde Miquel Guansé, amb els símbols maçònics d’un escaire i una plomada en relleu. S’hi troba també una làpida en record d’una sèrie de lliurepensadors de la vila.

Els conferenciants acaben la seva documentada exposició convidant els assistents a la visita pel recinte del cementiri projectada per al dia 25 de febrer i alguns dels oients fan preguntes que evidencien l’interès que la conferència ha suscitat.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies