Close

12 febrer, 2018

PROPERA COINFERÈNCIA DIA 16 DE FEBRER 2018

 

Del cementiri.

És habitual que pels volts de Tots Sants anem al cementiri, però aquest cop serà el cementiri qui protagonitzi la xerrada del proper divendres. Farem una visita virtual al cementiri de casa nostra amb la conferència El Cementiri de Vilanova i la Geltrú a càrrec del Jordi Pérez.

Els cementiris són llocs de tranquil·litat, repòs, record, memòria però també amaguen històries anècdotes, elements arquitectònics i artístics de gran valor. Tot un món.

Tant és així que el 2010, el Consell d’Europa va reconèixer com “itinerari cultural” a la Ruta de Cementiris Europeus (ASCE) un epígraf que comparteix amb el Camí de Sant Jaume, la Via Francigena, la Ruta dels Fenicis o del llegat andalusí, entre d’altres.

Hi ha cementiris famosos com el  Cementiri de Père Lachaise (París): inaugurat el 1804, compta amb més de 77.000 tombes i 300.000 persones enterrades. Entre les làpides més famoses estan les de Jim Morrison, Edith Piaf, Oscar Wilde, Maria Callas, Isadora Duncan, Marcel Proust, Molière, Balzac, Daumier, Ingres, Delacroix, Corot, Rossini o Chopin. O el  Cementiri jueu de Praga que es va crear en 1439 i va anar creixent al llarg dels anys, Mai va augmentar la seva extensió pel que és considerat un cementiri petit i aclaparador, a causa d’això, el gran nombre de tombes s’amunteguen, el que impedeix que molts no puguin honrar els seus morts. Hi ha unes 12.000 làpides i més de 100.000 persones enterrades.

També hi ha tombes de personalitats que reben nombroses visites com poden ser el del filòsof Jean-Paul Sartre al parisenc cementiri de Montparnasse, el compositor Ludwig van Beethoven enterrat  al Zentralfriedhof de Viena,  o el pintor surrealista Joan Miró al cementiri barceloní de Montjuïc, o la tomba d’Antonio Machado en el més humil cementiri d e Cotlliure.

Hi ha cementiris com el de Vilanova que mereix formar part  també dels circuits amb la  consideració de cementiri modernista i per tant té el seu interès. També podem trobar obres poètiques a l’entorn del cementiri  com   el poema  de Salvador Espriu que va convertir el cementiri d’Arenys de Mar  en mite literari amb l’obra Cementiri de Sinera.

El cementiri de Vilanova és de construcció relativament moderna, va ser a partir de l’any 1817 quan les parròquies de Vilanova i de la Geltrú van adquirir els terrenys per construir-hi el recinte. Evidentment era molt més petit que l’actual que al llarg del temps ha anat guanyant terreny. A l’any 1819 es va començar la construcció de la capella que avui encara hi ha, les obres de la mateixa es van acabar  el 1840 i va poder-se construir  per les donacions del sr. Miquel Miró. La capella es va anar ensorrant i no va ser fins el 1874 que se’n va fer una de nova construïda  a càrrec de Gumà i Ferran. A l’any 1946 es va reobrir al culte després d’haver servit de magatzem durant forces anys.  A l’entrada hi trobem en l’arc de la portalada una escultura  d’un àngel tocant un clarí que significa la crida al Judici Final segons l’Apocalipsi.

Hi trobem diverses tombes  amb estàtues d’alguns  escultors reconeguts. Destaca el monument funerària de Victor Balaguer .

També hi ha des de l’any 1875 un espai per les persones que no professaven la religió catòlica, avui evidentment aquesta discriminació ja ha desaparegut i el cementiri acull a tothom. També cal destacar-hi una estela funerària dedicada als morts en les guerres i un modern recordatori instal·lat pel Bordegassos e Vilanova.

Això i  molt més, segur, que podem conèixer amb al xerrada de Jordi Pérez que és membre de l’empresa ARC Gestió Cultural que organitzen visites comentades a diversos indrets de la ciutat. Arc es defineix com: ARC Gestió Cultural neix amb la voluntat d’oferir un servei de caire cultural i de qualitat.
En una ciutat tradicionalment abocada al desenvolupament industrial, com és Vilanova i la Geltrú, s’hi amaga un llegat que creiem que s’ha de donar a conèixer per la seva riquesa i profunditat històrica.

ARC és una empresa que pretén unir aquest coneixement amb una forma amena i entenedora de treball.

El nostre esperit és cultural, entenent però, que els nostres temps demanen claredat, entreteniment i qualitat, a l’hora d’establir la relació amb els nostres clients.
Si vols conèixer la nostra ciutat, la nostra cultura, la gastronomia, la història i vols passar una bona estona, o tens un dia, o un cap de setmana sencer, la gent d’ARC t’ho expliquem tot.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies