Close

10 gener, 2018

PROPPERA CONFERÈNCIA DIA 12 DE GENER 2018

El concert de Cap d’any.      

Comencem un nou trimestre i ho fem amb ressons musicals serà en Marc Heilbron que ens parlarà sobre “ la Família Strauss i el concert d’any nou” . La xerrada com sempre a les 7 de la tarda a la sala d’actes de la UPC

No hi ha dubte que ja és un clàssic del primer dia de l’any, veure i escoltar el Concert de Cap d’any de Viena, per la televisió. Ara aquesta tradició s’ha estès arreu i de concerts de cap dany se’n programen molts.
És també sens dubte un dels esdeveniments musicals importants d’aquestes dates des de fa més de setanta anys quan va començar el concert. Concert que fonamentalment fins els anys 90 va ser d’obres de la família Strauss (Johann pare, Johann fill, Josef i Eduard), tot i que després se n’han anat afegint altres compositors.
El de Viena és el concert més important i el programa és interpretat per l’Orquestra Filharmònica de Viena a la conegudíssima Sala Daurada del Musikverein de Viena i normalment cada any hi ha una dels directors reconeguts al front de l’orquestra enguany ha estat l’italià Ricardo Mutti.
El Concert de cap d’Any a Viena es pot escoltar en una primera versió el dia 30 de desembre en l‘assaig general.
Una de les característiques més conegudes d’aquest concert és la finalització del mateix amb el vals del Danubi Blau de Johann Strauss fill, així com amb la Marxa Radetzky, composta pel pare.

Els Strauss Família de músics austríacs.

Johann I (Viena, 1804- aneu., 1849), de formació autodidacta, va formar part de l’orquestra de J. Lanner i va fundar en 1825 la seva pròpia formació. Va establir la forma del vals (cinc parts amb dóna capo) i és autor també de marxes, polques, galops i contradanses.
Johann II (Viena, 1825- aneu., 1899), fill de l’anterior, va competir amb el seu pare i va ser director de música de la ciutat de Viena i director de ball de la cort. Està considerat com el «rei del vals», dels quals en va escriure més de dos-cents (El Danubio blau, 1867; Vida d’artista, 1867; Sang vienesa, 1873; El vals de l’emperador, 1889). És autor també de masurques, polques, contradanses i operetes (La ratapinyada, 1874; El baró gitano, 1885).
El conferenciant
Marc Heilbron és Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i doctor per la Universitat de Bolonya, becat pel Reial Col·legi d’Espanya. Va ser fundador i redactor en cap de la revista Ópera Actual.
Ha treballat al Gran Teatre del Liceu i ha estat investigador contractat del Departament de Musicologia del CSIC (2000-2004). Ha participat en projectes de recerca nacionals i internacionals entre els quals European Life in Europe 1600-1900 de la European Science Foundation i ha publicat treballs de recerca sobre temes de dramatúrgia musical. És co-autor d’ Història de l’Òpera italiana i Discoteca ideal de la òpera i editor de Colección de cuarenta ejercicios o estudios progresivos de vocalización de Mariano Rodríguez de Ledesma.
Treballa en diverses Línies de recerca
• Història de l’òpera i altres formes de teatre musical
• Criteris històrics en la interpretació del cant
• Iconografia musical
• Música i arts visuals

Publicacions destacades
• “El libreto de ópera en España como fuente para el estudio de la práctica musical” Anuario musical (68), 2013.
• “Italian Theatre Music Preserved in Spanish Ecclesiastical Archives” a The Circulation of Music in Europe 1600-1900 Berliner Wissenschafts Verlag, 2008.
• Estudios sobre el barroco musical hispánico: (en torno a la figura del Dr. Miguel Querol. Coordinador conjuntament amb Antonio Ezquerro i Luis A. González Marín. CSIC, 2006.
• Mariano Rodríguez de Ledesma: Colección de cuarenta ejercicios o estudios progresivos de vocalización, Paris 1828ca. Editor. CSIC, 2003.
• Història de l’òpera italiana, conjuntament amb Roger Alier i Fernando Sans. Empúries, 1992.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies