Close

5 desembre, 2017

CONFERÈNCIA CLARA ARMENGOL DÍAZ

 

 

Vilanova i el seus mosaics

 

La ciutat són moltes coses i diverses, llums, colors, olors, estructures, flora , fauna, sobretot persones i després de la conferència de divendres de la Clara Armengol, la ciutat també la veurem des d’un punt de vista de les matemàtiques.

La seva conferencia Els mosaics a Vilanova i la Geltrú, una mirada matemàtica a la bellesa de la nostra vila, ens transportà a veure la dimensió matemàtica de molts dels elements urbans i en concret dels mosaics que hi ha dispersos per la ciutat

La conferència es va ba sar en el treball de Recerca que havia fet en acabar el batxillerat i va ser presentant en el “simposi de treballs de recerca” que organitza el Centre de Recursos Pedagògics del Garraf i, a més,  va obtenir el  premi Eugeni Molero del Consell Comarcal del Garraf en categoria d’estudiants de batxillerat.

La Clara actualment és estudiant de 2n Curs de Grau Superior al Conservatori de Música Superior del Liceu i  cursa el Grau en Matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La conferència d’aquest divendres s‘emmarca en la voluntat de l’Aula de portar a joves estudiants que hagin realitzat algun treball d’interès per a la ciutat o d’àmbit més general i el puguin exposar públicament. Aquesta voluntat de l’Aula seguirà durant el curs , però també amb la conferència complimentàvem l’acord amb el Consell Comarcal de fer difusió dels treballs que guanyessin el Premi Molero per estudiants.

La conferència va començar amb una confessió de la Clara Armengol: li agraden les matemàtiques i això la va portar a que quan havia de triar el treball de Recerca de final de Batxillerat va triar una aplicació matemàtica però que la trobem a la ciutat, a les seves cases, a les parets o al mateix carrer.

I així va ser com triar els mosaics. De mosaics n’existeixen 17 tipus en funció de les seves formes i com es reprodueixen. I la pregunta que es va fer a l’hora de fer el treball va ser si podia trobar les 17 formes de mosaics  existents a Vilanova.

El mosaic consisteix en fer un dibuix i expandir-lo pel pla.

Podem trobar mosaics poligonals en que diferents polígons es van repetint i mosaics periòdics construïts a base de simetries  sobre  una de les peces.

En funció de com es reprodueixen les formes podem trobar diversos tipus de mosaics.

Mosaic regular.  Que està format per un sol tipus de polígon regular han de ser triangles, quadrats o hexàgons ja que permet sumar els 360 graus de la circumferència i per tant encaixar correctament.

Mosaics semiregulars . formats per polígons regulars, de manera que en cada vèrtex hi arribin el mateix tipus de polígons

Mosaics no regulars que són aquells que tenen diverses combinacions de les formes.

Les diverses combinacions es poden donar a través de les simetries, el gir i les translacions de la cel·la primitiva  o el motiu sobre el que bascularà la confecció del mosaic.

Després de la seva explicació més teòrica va passar imatges d’alguns mosaics de diversos indrets concrets de Vilanova. Des de parets  que volien semblar fetes de pedra que acaben essent un mosaic perfecte fins a tanques de garatges passant per tapes de serveis al terra de diversos carrers o elements trobats a l’església de la Geltrú, a la Casa d’Empara o l’exemple del clàssic panot de les voreres o el de l’emblemàtic mosaic de la Plaça de la Vila que ara estan reparant.

 

La conclusió  de quan va fer el treball la Clara és que va trobar 13 models de mosaics  i després encara en va localitzar un catorzè, es tracta doncs d’anar mirant els nostres carrers fins a intentar  localitzar els 17.

Exposició feta amb ganes, amb entusiasme i molt ben documentada i explicada. Vam poder constatar que certament a la conferenciant, la Clara Armengol, la matemàtica l’entusiasma i veure-la plasmada sobre la ciutat encara l’entusiasma més.

A partir  del  moment d’haver-la escoltat segur que ens portarà  a ser més curiosos i veure la ciutat també des d’un prisma matemàtic.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies