Close

28 octubre, 2017

CONFERÈNCIA MARGA CARBONELL PUJOL
La muntanya una excel·lent teràpia.

 

Marga Carbonell va ser la ponent de la conferència “Puja la muntanya com un vell per acabar com un jove” .

Va començar fent una primera interpretació del proverbi i l’entén com l’aplicació de l’experiència de la vellesa per aplicar-la a la muntanya, experiència que porta a fer el recorregut amb prudència i tornar a casa millor de com hem sortit.

La seva experiència a la muntanya va començar amb els seus avis i les sortides i caminades  pels voltants de Vilanova, després amb l’escola i el centre d’esplai.

Va tornar a sentir l’atracció de la muntanya quan va complir la trentena i deu anys més tard es va iniciar en l’escalada

En aquest temps va explicar que es va formar per  guanyar amb tècnica per tenir més seguretat en el moment en que va començar a fer alpinisme.

Carbonell ens va donar informació succinta sobre les diverses modalitats  de muntanyisme, va fer una classificació a gran trets: Excursionisme, entès com la pràctica del senderisme, de baixa i alta  muntanya. Requereix poc material bàsicament un bon calçat, bastons i barret i ganes de caminar. Avui l’excursionisme ha canviat força ja que s’aprofiten rutes comercials ancestrals i també com a descoberta del patrimoni. Va recordar que a Catalunya excursionisme i cultura és un binomi inseparable. Va seguir amb l’Alpinisme en la que es combina a l’alta muntanya la pedra i la neu, ja calen altres materials molt més concrets  i tècniques més sofisticades com els piolets i els grampons, cal també conèixer  bé les rutes i estar molt pendents de la meteorologia i tenir ja una condició física adequada a l’esforç que cal fer. Va seguir amb l’Escalada que és la superació de parets de roca o gel verticals, va explicar i mostrar el material que s’usa habitualment, els ancoratges, les cordes encara que en l’actualitat també s’ha posat de “moda” especialitats d’escalada  en que l’únic instrument per superar les parets  són les mans i el propi cos , amb el risc corresponent. Finalment va parlar de l‘Espeleologia en que cal ja una combinació d’escalada i submarinisme per superar els esculls que poden trobar en les coves i els avencs.

A partir d’aquestes quatre modalitats bàsiques va parlar de les noves formes d’esport de muntanya com les vies ferrades, la bicicleta de muntanya, les curses de muntanya, el ràfting, el barranquisme ….

En una segona part la Marga va passar diversos vídeos i reportatges de persones d’edat avançada que encara avui practiquen l’escalada. Algunes que durant tota la vida ja havien practicat esports de muntanya però per altra banda  també testimonis de persones que van començar la seva aventura a la muntanya passat els 70 i fins i tot els 80. Dos mostres van ser la del alpinista  Jordi Pons amb 83 anys escalant el Vignemale aquest estiu passat  i la de la Carme Romeu amb 91 que encara va practicant, ara amb menys intensitat, la muntanya.

Per acabar es va fer un extens recorregut pels elements positius de la muntanya i els beneficis que representa per la nostra salut en tres àmbits: físic, emocional i social.

Caminar és important per la salut però també pel nostre benestar i per la nostra capacitat de relació amb altres persones.

També va destacar les possibilitats terapèutiques de l’esport de muntanya amb alguns casos concrets de millora de malalties.

Si va començar fent una interpretació del proverbi que portava per títol la xerrada va acabar també amb el mateix argument.

Un altre significat que dóna Carbonell a Puja la muntanya com un vell per acabar com un jove” és que li assenyala que pot envellir, bé, millor i donar més vida als anys.

Doncs ja ho sabem, a caminar!

 

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies