Close

23 octubre, 2017

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 27 OCTUBRE 2017

La muntanya rejoveneix?

Proverbi :Màxima o sentència moral i didàctica, de caire erudit o popular.

 Posem aquest antecedent perquè la conferència de divendres “Puja la muntanya com un vell per acabar com un jove” és un proverbi xinès que podríem considerar com l’expressió de la necessitat de no només fer un exercici físic sinó millorar les condicions espirituals i mentals que moltes vegades comporta el muntanyisme.

La conferenciant serà la Margarida Carbonell, bibliotecària, que ara treballa en altres aspectes de l ‘administració i que és una alpinista amb un recorregut ample en el muntanyisme.

No hi ha cap dubte que l’excursionisme en qualsevol de les seves vessants: l’estrictament esportiva i també la cultural formen part de la història del país.

No hi ha dubte que el muntanyisme aporta elements saludables a les persones que el practiquen.

El contacte amb la natura pot tenir efectes terapèutics. Tothom que pot caminar per la muntanya o pel mig d’un bosc en nota els beneficis i a Catalunya, des del sistema sanitari, aquests efectes es comencen a mesurar amb paràmetres científics per poder-los demostrar.

Em trobat aquest text :

Practica senderisme i guanya en salut!

Més de la meitat de la població del planeta viu en zones urbanes, i es calcula que l’any 2050 ho farà el 70%. Aquesta tendència demogràfica, sumada a la implantació de la tecnologia als llocs de treball, ha comportat una alteració d’hàbits en bona part de la població. Un dels canvis més evidents és la pèrdua de contacte amb la natura, que esdevé intrínsec en un entorn rural però es fa més difícil a la gran ciutat.

Segons dades de la Universitat d’Stanford, als EUA, la població urbana ha augmentat al mateix ritme que els diagnòstics de malalties mentals. Els investigadors apunten que els urbanites tenen un 20% més de possibilitats de patir ansietat i són un 40% més proclius als trastorns de comportament. A banda, també s’ha vist que els diagnòstics d’esquizofrènia són dues vegades més comuns entre la població urbana.

Encara no es coneix amb detall la relació entre entorns metropolitans i salut mental, però la majoria de dades apunten que el contacte esporàdic amb la natura aporta beneficis a la nostra salut, mentre el tràfec urbà n’hi resta. Un estudi liderat pel biòleg Gregory Bratman ha conclòs que la pràctica habitual de senderisme redueix el risc de patir depressió i altres trastorns mentals.

Els investigadors van veure que una caminada de 90 minuts en un entorn natural redueix l’activitat de la zona del còrtex prefrontal associada a la depressió. En canvi, una passejada semblant dins la ciutat no aporta aquests beneficis. Gretchen Daily, coautora de la publicació, creu que les seves dades demostren que “l’accés a espais naturals” és un “element vital” per a la salut mental de la població.

Escoltarem a la Margarida Carbonell aquest divendres com és habitual  a les 7 de la tarda a la sala d’actes de la UPC.

Caminar per la muntanya, respirar aire pur, fer exercici físic, desintoxicar-nos, gaudir del paisatge… en fi la llista del beneficis seria molt llarga.

Així dons, caminar rejoveneix?

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies