Close

9 octubre, 2017

CONFERÈNCIA DIA 6 D’OCTUBRE 2017

 

“Treballem per poder viure en món una mica millor”

 

Divendres passat vam inaugurar el curs.

Després de les intervencions institucionals de la presidenta d’Afopa, el director de l’Escola i de l’Alcaldessa de la Ciutat, en Michel André va dissertar sobre LOS RETOS DE LA HUMANIDAD FRENTE A LAS FUENTES ACÚSTICAS CONTAMINANTES EN EL MAR, en la que ens explicà com la contaminació acústica modifica el comportament de la vida  a dins del mar.

Michel André va explic¡car que són 15 investigadors que en aquets moments treballen al LAB ( laboratori d’Aplicacions Bioacústiques) i que el seu treball és fruit de la col·laboració i del treball en xarxa amb altres centres.

La contaminació acústica sota el mar no és veu i la comunicació dels grans cetacis o dels petits invertebrats es fa sempre a  través de sons, si aquest sons queden difuminats i contaminats per altres sons generen una confusió en els animals marins que comporten la seva mort moltes vegades i, per tant, el desequilibri biològic.

Segons André els  elements agressors sobre el medi marí són entre altres, el canvi climàtic, contaminació de les aigües, la proliferació del masses de plàncton, les espècies invasores, les piscifactories que cada cop creixent més, entre altres.

A aquests elements cal afegir-hi la contaminació acústica provinent en alguns elements de caràcter natural  com les tempestes o els moviments sísmics o de caràcter més voluntàries com els vaixells que solquen els oceans ( 50.000 diàriament), els sonars, les excavacions submarines  i els experiments científics. Varem poder comprovar el sons que es donen dins del mar en temps real gràcies a un seguit de punts d’observació i micros instal·lats. Sentírem els sons produïts pels diversos cetacis i peixos i invertebrats i també els sons afegits de vaixells i com aquests superen els sons  naturals.

Analitzà les conseqüències de la contaminació acústica en els gran cetacis que degut al seu sistema de comunicació a base de sons i xiulets poden perdre el contacte amb el seu grup i anar a la deriva fins a quedar varats en alguna platja i morir. L’equilibri ecològic necessita que es vagin protegint d’aquet sons artificials sobretot en aquells indrets que són concorreguts pels grans cetacis en les seves rutes de desplaçament.

En aquests  moments hi ha també en marxa determinada legislació sobre la protecció fruit del treball de molts científics entre ells Michel André. Que han aconseguits sensibilitzar a les administracions i agències governamentals que han començat a pensar en maneres de pal·liar aquesta contaminació.

A través del programa LIDO es reculem moltes de les activitats que es desenvolupen al mar i per tant treballen per poder donar alternatives sostenibles el projecte LIDO (Listen to de Deep-Ocean Environment (LIDO). afirma : Les properes dècades es veurà un augment dels nivells de desenvolupament industrial en alta mar que conduirà a un augment de la contaminació acústica en els oceans. Aquests sons poden tenir efectes físics, fisiològics i de comportament sobre la fauna marina en l’àrea d’activitat: els mamífers, els rèptils, els peixos i els invertebrats es poden veure afectats a diversos nivells segons la distància a la font sonora. El problema a què s’enfronta la indústria i, en general, per part de la societat és que hi ha moltes activitats econòmicament importants al mar que es troben en risc per la manca d’informació sobre els efectes del so antropogènic en els mamífers marins i sobretot la manca d’eines disponibles per mitigar aquests efectes. . Es van necessitar desenvolupaments tecnològics per combinar els interessos de la indústria i el bon estat ecològic dels oceans.

Actualment Michel Andre i el seu equip està treballant també al riu Amazones intentant aplicar els seus mètodes a terra ferma. Fent possible el lema que obre aquesta crònica : “Treballem per poder viure en món una mica millor”

Va ser un conferència altament didàctica i amb un contingut molt més  interessant.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies