Close

10 juny, 2017

CONFERÈNCIA JOAN IGNASI ELENA GARCIA

Certament això està canviant

“La defensa del referèndum per part de  la societat catalana és molt forta”. Així de clar i català es va manifestar Joan Ignasi Elena en la seva conferencia  Catalunya temps de canvi que va pronunciar el passat divendres en la sessió de l’Aula.

Va explicar que ell entenia que s’havia produït un trencament emocional quan el Tribunal Constitucional va tombar alguns dels articles de l’Estatut de Catalunya que havien aprovat el Parlament, el Congrés i havia estat referendat per la ciutadania de Catalunya.

Aquell va ser un punt d’inflació sobretot perquè hi havia hagut un comportament institucional exquisit i s’havien seguit els passos corresponents a l’ordenament polític, jurídic i constitucional.

D’aquella frustració col·lectiva en va néixer la necessitat de reformular el catalanisme polític i adequar-lo a la corrent de fons que reclamava fer passos més enllà del marc estatutari i constitucional trencats per la sentència sobre un text que la ciutadania de Catalunya havia aprovat.

A partir d’aquí hi ha un fort creixement de l’independentisme  i també de la necessitat de que el poble de Catalunya sigui consultat sobre la seva voluntat d’encaix en Espanya o si vol sortir-ne i constituir-se en un estat sobirà i independent.

S’han produït avenços, aturades, retrocessos en el “procés” i a través de la necessària transversalitat que necessita un procés com el que estem vivint es va crear el Pacte Nacional pel Referèndum, integrat per partits polítics, sindicats, agents econòmics i socials, entitats molt variades, des de les esportives fins les corals, els bisbes , les universitats…

El pacte naixia i ha estat fonamentat en tres principis compartits molt majoritàriament per la ciutadania de Catalunya. Catalunya és una nació, com a nació es pot considerar un subjecte polític de dret, i els subjectes polítics han de poder exercir el seu dret a decidir.

Joan Ignasi Elena va explicar, com a coordinador del Pacte, els treballs que s’han fet tant a nivell espanyol com internacional a fi i efecte d’explicar de manera clara i objectiva la necessitat de trobar una manera pactada de formular el referèndum com instrument vàlid de conèixer l’opinió de la comunitat. Els resultats d’aquestes converses van ser qualificats de prou interessants sobretot per desfer les desqualificacions que ha volgut  fer el govern de l’estat del procés  sense contraposar mai arguments.

Hi ha hagut una resposta àmplia més de 500.000 signatures recollides en pocs dies, i també l’adhesió d’algunes personalitats internacionals. Havent obtingut també  acceptabilitat en algun sector de la política espanyola.

Després de l’anunci de la pregunta i la data de la convocatòria per part del govern el Pacte queda hivernat esperant si en algun moment la voluntat de diàleg per part dels governs es manifestés clarament i pogués  jugar un paper d’aglutinant i d’unitat de la majoria del poble català, perquè Joan Ignasi Elena va deixar clar que la unitat ha estat sempre un instrument que ha portat beneficis i avenços en tots els aspectes.

Tant de bo el seu desig de diàleg i unitat, compartit per molta gent segur, es fes realitat.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies