Close

21 maig, 2017

CONFERÈNCIA ENCARNA GRIFELL

 Per un futur amb atenció sanitària  més personalitzada

“El serveis cal orientar-los a les necessitats col·lectives i també a cada una de les persones particularment”.

Aquest sembla ser el capteniment que les administracions sanitàries i de salut han de tenir de cara al futur.

Encarna Grifell va parlar sobre “Noves perspectives  en l’atenció  de la salut”. I aquesta necessitat de trobar solucions individuals per cada persona seria una de les conclusions de la seva conferència. I per damunt de tot, com va explicar reiteradament, la necessitat de que les persones siguin en el centre de tot el treball de les noves actuacions en l’atenció a la salut.

L’Encarna Grifell va començar  assenyalant  els avenços importats en el camps de la prevenció de  la salut i també però, va assenyalar un seguit de necessitats fruit de l’evolució de la població i també dels canvis que s’han produït en l’entorn social fruit de l’augment de la informació i també de l’ús de les tecnologies. D’aquets canvis se’n desprèn que el sistema de salut en el futur caldrà adaptar-se a l’augment de la gent gran.

Segons les previsions de les piràmides d’edat d’aquí vint anys i escaig la franja més nombrosa de la societat es mourà entre els seixanta i els vuitanta anys.

Això comporta  respecte a les persones, més malalties cròniques, suma de malalties i noves malalties, problemes de fragilitat i mobilitat, les dependències familiars i els problemes derivats de la solitud.

I, a més, tot això comportarà la necessitat de prioritzar els recursos cap aquesta nova situació i utilitzar també de manera diferent aquets recursos.

Caldrà aplicar les noves tecnologies a les diagnosis i també emfatitzar la cultura de la proximitat i la implicació cada cop més  directa del pacient en els seu procés sanitari.

Entre altres aspectes d’aquesta necessitat de canviar recursos i metodologies la Sra. Grifell va parlar de l’ “Apoderament” dels pacients concertant-t’ho en la carta dels drets i deures del pacient, l’experiència del propi pacient  i com això pot millorar la relació   entre  el metge i el pacient, en el  projecte essencial     ( veure http://essencialsalut.gencat.cat/), projecte que intenta evitar les pràctiques clíniques de baix valor i trobar els tractaments més adequats i en les decisions compartides com a mètode de trobar la millor manera de que la salut millori en cada pacient.

L’Encara Grifell va apostar clarament per una millora de les relacions entre metge i pacient en el sentit d’anar prenent decisions conjuntament sobre els processos de salut a partir de les informacions i l’intercanvi d’opinions i d’experiència i també de les sensacions del pacient .

Finalment va comentar algunes  experiències que van en el sentit de la coparticipació en el sistema de salut. El Document de les Voluntats anticipades, la targeta No puc esperar, la targeta Cuida’m i el projecte  La meva salut en la que tots nosaltres podem veure la nostra història clínica i la situació de les nostres demandes.

Explicacions molt rigoroses, fonamentades en l’ampli coneixement de l’Encarna Grifell del sistema de salut català i també la clara mostra de la voluntat de la millora de les condicions actuals del sistema per adequar-se als reptes del futur.

Molt interessant.

IMG_0904

IMG_0915

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies