Close

2 maig, 2017

PROPERA CONFERÈNCIA DIA 5 DE MAIG DE 2017

Conèixer la maçoneria

Divendres a les 7 de la tarda, seguin amb el programa previst i a Sala d’Actes, hi haurà la xerrada de David Revelles Soriano : “Barcelona i la maçoneria: Tres segles d’història”

La maçoneria sempre ha viscut en una mena de secretisme que li ha donat en ocasions mala premsa.

Què són els maçons? Un lobby influent? Un grup de pressió política i econòmica? Una fraternitat d’ajuda mútua? Un club d’amics que es donen suport entre ells? Un col·lectiu que lluita per la igualtat? Res de tot això o una mica de tot.

La maçoneria no ha tingut massa bona premsa en general, només cal recordar el dictador Franco que sempre utilitzava allò del “contubernio judeo-masónico” per justificar la repressió més absoluta i cruel.

Sobre els seus inicis hem trobat a la revista Sapiens  la següent informació:

Al voltant de l’any 1000, coincidint amb l’art romànic, els picapedrers, fusters i mestres d’obra es van començar a constituir en gremis. Aquests darrers disposaven d’un cobert per guardar les eines de treball, menjar o dormir, que denominaven ‘lògia’. Amb l’arribada de l’art gòtic aquests mestres d’obra es van fer arquitectes en el sentit més actual de la paraula, i, com més creixien en importància, més es reservaren els secrets del seu ofici. Així va néixer el gremi dels maçons o mestres d’obra, format pels aprenents, els oficials o companys i els mestres, que són encara avui dia els títols o graus dels maçons actuals. Per pertànyer a aquesta confraria, calia ser presentat per un mestre que assumia el paper de padrí i que responia de les capacitats i els bons costums del seu fillol. Així funcionaven els maçons denominats ‘operatius’, que amb el temps van anar evolucionant sense perdre les antigues normes de convivència, insòlitament igualitàries per l’època.

Evidentment avui ja no són paletes (no tots, clar) el web del Gran Orient de Catalunya defineix la maçoneria així:” La Francmaçoneria avui es fonamenta en la realització de treballs filosòfics, filantròpics i de solidaritat humana. El seu origen directe són les fraternitats de constructors de catedrals (picapedrers, paletes, arquitectes…) les ramificacions de les quals s’estenien a l’Edat Mitjana per tota l’Europa Occidental.”

Avui en la xerrada de David Revelles en sabrem molt més i tindrem molta més informació seriosa i documentada.

David Revelles Soriano (Barcelona, 1975). A l’any 1998, es va llicenciar en Periodisme per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i s’ha dedicat a  la divulgació científica i mèdica. Va exercir funcions de director en la revista Medicina i Ciència, entre 1998 i 2001.  Posteriorment, entre 2002 i 2006, va formar part de la redacció de la revista CNR (Grup Zeta) com a redactor especialitzat en ciència. L’any 2006  va guanyar dos importants guardons: I Premi de Periodisme sobre Cefalees promogut pel Ministeri de Sanitat i Consum i l’OMS, i el premi de divulgació científic-mèdica BOERINGEL INGELHEIM.

Ha treballat també com a periodista de viatges i ha col·laborat en dues guies: Dublín (2009) i Escòcia (2010)- per a la col·lecció Mugalari i ha fet  col·laboracions en revistes com a Rutes del Món, CondéNast Traveler, el dominical d’El Periódico de Catalunya i multitud de produccions per a revistes corporatives editades per empreses com Progressa, MRM World Wide, CódigoMedia o CondéNast.

A l’any 2010 va iniciar el disseny i creació de rutes turístiques a Barcelona. Entre les rutes hi ha la de la maçoneria.

En aquests últims anys també  ha treballat en la docència, m’apassiona. Així, és professor del Màster de Periodisme de Viatges de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), mentre que en 2014 va ser docent del Màster de EUROPEAN COMMUNICATION SCHOOL en ESERP Barcelona.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies