Close

28 març, 2017

Propera conferència, 31 de Març

ELS CASTELLS AL MÓN

El fet casteller és una de els propostes de la cultura popular catalana que s’ha internacionalitzat més.

Vivim certament una època d’or, moltes colles, grans castells, millora de la seguretat, la projecció dels valors de l’esforç col·lectiu ha fet que hagin esdevingut un referent de la cultura popular. Una visió i projecció cada cop més àmplia conceptualment del fet casteller i el paper de els colles..

El món de la premsa ha tingut un paper important en el fenomen de l’augment de la difusió i seguiment dels castells.

Però avui hi ha colles a París, Madrid, a la Catalunya Nord, a les Illes.. i ningú fa uns quants anys hagués pogut pensar que uns castellers xinesos els Els Xiquets de Hangzhou farien castells de nou al concurs de Tarragona.

En fi. Un creixement exponencial. Per parlar-ne i saber-ne més el divendres 31 de març a les 7 de la tarda a la sala d’actes de la UPC l’Eloi Miralles parlarà sobre “ La internacionalització del Castells”.

L’Eloi Miralles és un coneixedor profund del món casteller i per tant ens podrà donar molta informació i valoració del fenomen de l’extensió mundial dels castells.

Eloi Miralles i Figueres (Vilafranca del Penedès, 21-2-1945), llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona. Apotecari de professió i, vocacionalment, folklorista i estudiós de la cultura popular. Membre de la colla dels Castellers de Vilafranca des del 1970, és actualment el degà dels cronistes castellers. Com a informador de castells s’inicià a la premsa local vilafranquina i posteriorment a “El Noticiero Universal” (1973-76) i “La Vanguardia” (1977-91), a més de col·laborar en altres publicacions i revistes catalanes (“Canigó”, “Presència”, “Cultura”, etc.), així com a la Gran Enciclopèdia Catalana i a la col·lecció temàtica “Dolça Catalunya”. Fundador i col·laborador de “El Figarot”, butlletí d’aquesta mateixa colla castellera, és membre del consell de redacció de la revista “Castells” i col·laborador de les publicacions “Gegants” i “Terra de Gegants”. Guanyador del premi “Força, equilibri, valor i seny”, sobre temàtica castellera, el 1981. Forma part dels comitès assessors del Museu Casteller de Valls i del Museu de la Festa de Tarragona, així com de l’organització de “La Passada” folklòrica de les festes de l’Ascensió de Granollers. Des de començaments dels anys 80 ha fotografiat més de 7000 gegants diferents de diverses parts del món, col·lecció que comparteix amb el seu fill Jordi i que forma part de l’Arxiu Ferragut.. Ha estat vicepresident del Museu de Vilafranca, de la Delegació a l’Alt Penedès d’Òmnium Cultural, del Patronat Castellers de Vilafranca i de l’associació Amics de l’Alguer, de Barcelona. D’aquesta darrera entitat n’és el president des de fa tres anys. Forma part, així mateix, de la vilafranquina “Colla Rabassons”, impulsora de la cultura popular. Li ha  estat atorgat el títol de “casteller de soca-rel” per part dels Castellers de Vilafranca. Des de mitjans del 2008 forma part del Consell de la Cultura Popular i Tradicional, òrgan assessor del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies