Close

27 març, 2017

CONFERÈNCIA 24 DE MARÇ 2017

Apostar per la proximitat i la gestió del territori

“La Vegueria del Penedès no neix de la nostàlgia històrica sinó mirant al futur.” Així es va manifestar la Presidenta del Consell Comarcal i conferenciant de divendres passat, Glòria Garcia, per expressar la seva convicció en la construcció de la vegueria del Penedès en la conferència: “La contribució del Garraf a  la Vegueria del Penedès”.
La presidenta del Consell Comarcal va començar fent un homenatge d’agraïment a la societat civil encarnada en aquest cas per L’ Institut d’Estudis Penedesencs i a la Plataforma Pro-vegueria que al llarg dels deu darrers anys han canalitzat el sentiment, la voluntat i la reivindicació de la vegueria pròpia.
Va indicar l’alt grau de suport institucional entre Ajuntaments i tost els Consells Comarcals a la consecució de la Vegueria, fet que atorga una major legitimitat a la reivindicació.
Glòria Garcia va fer un repàs històric a la Vegueria des de la figura de Mir Geribert, el Príncep d’Olèrdola, i la seva lluita contra el poder central fins la nominació des del punt de vista econòmic, social i cultural de l’anomenat Penedès Històric i la creació de les vegueries com a divisió territorial de Catalunya feta per la Generalitat Republicana.
En l’època contemporània va ser a partir de l’11 de setembre de l’any 2004 que l’IEP va llençar el manifest “Per una vegueria pròpia” que va anar generant debat, posicionaments polítics i socials fins que s’ha aconseguit que el 8 de febrer d’enguany el Parlament de Catalunya va modificar la Llei de Vegueries i va donar carta d’identitat a la vuitena Vegueria, la del Penedès, la nostra.
Glòria Garcia va fer especial èmfasi en explicar que la Vegueria no suposaria un augment de processos administratius ni carregar més de personal la funció Pública, amb la vegueria es tendirà a aprimar l’estructura ja que desa-pareixeran tant els Consells Comarcals com les Diputacions ja que la Vegueria assumirà les seves competències així com les delegacions del Govern en el territori. Es tracta d’apropar la funció de l’administració a la ciutadania i fer-ho des de la proximitat i per tant, també, des del coneixement de les necessitats de cada territori.
Es va fixar també amb el tema de la necessitat de compartir la capitalitat, fet que no serà gens fàcil al seu parer, però com que comencem de nou, doncs serà més fàcil compartir competències i centres de gestió.
També es va parlar de la possibilitat d’aportacions del Garraf a la nova Vegueria del Penedès. Garraf ha estat històricament una cruïlla de territoris una mena de frontissa entre dos regions potents però el territori té grans oportunitats de futur i sobretot podem fer aportacions notables a la Vegueria des d’un sector del turisme molt potent fins a unes tradicions culturals i patrimonials notables que junt amb el paisatge i al territori, la UPC, i el capital humà i econòmic poden ser un pòsit que doni molt sentit a la Vegueria..
Molt interessant la intervenció i amb el col·loqui subsegüent on al Glòria Garcia va poder explicar altres qüestions relatives a la Vegueria i la importància que pot tenir de cara a l’articulació del territori i també com a projecció de les nostres ciutats al País.

DSC06977

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies