Close

19 març, 2017

CONFERÈNCIA 17 DE MARÇ DE 2017


El Papa Francesc : Canviar el motor de l’església
.

Divendres vàrem tenir com a convidat a l’Aula a Mossèn Pere Milà i Vidal rector de les parròquies de Vilanova, La Geltrú i el Tacó i vicari Episcopal que ens va parlar “L’església del Papa Francesc a Vilanova”.
Situant una data temporal per començar l’anàlisi del moment, Mossèn Pere es va fixar en la fi de la Segona guerra mundial com un moment de trencament i de transició històrica, la cultura occidental va haver de repensar-se i va créixer un sentiment de vergonya generalitzat pels comportaments col·lectius que va caldre assumir.
Milà va fer una interessant anàlisi d’alguns elements que defineixen la societat d’avui. La fi de la guerra mundial va significar un moment trencador per la història. Es van crear les estructures de control internacional, hem viscut les revolucions industrials tecnològiques i de la informació, hem passat de la societat de l’esforç a la societat del benestar, malgrat ara estem en un benestar insegur, han minvat els classes mitjanes empobrint-se per la situació de la crisi, la base familiar també és diferent , s’ha passat de famílies extenses a nuclis molt mes reduïts, vivim temps d’allaus informatius constants on costa discernir la noticia de la propaganda, els canvis en la “moral” s’han fet en el sentit d’adequar-los als nostres comportaments, la societat s’ha alliberat de les innumerables cotilles que l’han lligat durant molts anys, tot plegat ha portat a una societat molt poc espiritualitzada.
En mig d’aquest món hi la l’església cristiana catòlica que viu en aquest món i forma part com tants altres col·lectius del món i té per tant els mateixos defectes i virtuts de la resta de col·lectius i de persones.
Un dels factors que ha determinat l’actual situació de l’església en aquest món canviant ha estat el concili Vaticà II. que va ser convocat pel papa Joan XXII i que va tenir la seva plasmació en el document Gaudium et Spes (Joia I Esperança) que ha esdevingut la Constitució Pastoral Sobre l’Església al Món Modern.
Mossèn Pere qualifica el Vaticà II de terratrèmol i sacsejada a l’església però també al món per les seves disposicions .
A partir d’aquí s’analitza el paper dels tres darrers papes Joan Pau II que fa una feina de reconstrucció de l’església i trencà les fronteres del Vaticà i viatja per tot el món. Benet XVI conegut com el Papa de Ferro, per la seva trajectòria en el Sant Ofici però va sorprendre per les seves posicions evolutives i fa un retorn als orígens del cristianisme, i encara més va fer el gest de renunciar gairebé inèdit en l’església i en el papat.
I el Papa Francesc , que provinent del continent americà amb un tarannà obert, humil i compromès amb els més desafavorits continua viatjant i proclamant la necessitat de canvis i obertures de l’església. Cal recordar la presència del Papa a Lampedusa en el moment de la crisi dels refugiats o acollint a famílies de Síria al Vaticà.
La voluntat d’obertura de l’església es trasllada arreu i per tant també a Vilanova on Pere Milà va deixar constància de la seva voluntat de participar en al vida activa de la ciutat, sumant esforços i procurant sempre estar al costat dels més necessitats. Obrir els portes perquè els qui s’hi acostin hi trobin alguna cosa , consol, cobrir necessitat, sentir-se acollit…
Va mostra la voluntat de ser utilitzat per la ciutadania perquè l’església a Vilanova vol contribuir a dissenyar la ciutat a través de la seva feina i la seva tasca comunitària.
Mossèn Pere Milà va ser presentat pel seu germà Manel, molt conegut a la ciutat pels llargs anys de treballar en la gestió de Pirelli, de qui va dir que era un “servidor” i certament de l’explicació sobre el moment de l’església es va poder veure a una persona compromesa, amb voluntat de servei i de treballar per trencar les desigualtats socials.

 DSC06967  DSC06955

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies