Close

31 gener, 2017

CONFERÈNCIA PROPER DIVENDRES 3 FEBRER 2017

 

Gaziel ,escriptor d’un país impossible

 

Aquest divendres ens visita un conegut de l’aula en Francesc Marc     Álvaro, aquest cop la conferència versarà sobre un dels periodistes més importants de la història del país Agustí Calvet “Gaziel”.

La conferència serà a les 7 de la tarda a la seu de la UPC i porta per títol “Gaziel ,escriptor d’un país impossible”. Agustí Calvet “Gaziel” va  ser un dels grans cronistes  europeus, les seves cròniques sobre la I Guerra Mundial van causar sensació entre els lectors. Va ser en el seu temps  també un dels analistes polítics més importants del país.

Aquestes virtuts de periodista , cronista i analista el portà a ser el co-director del diari barceloní  La Vanguardia  des de l’any 1920 fins al 1933 en que en fou director. Gaziel en esclatar la guerra civil es veu en perill per la seva posició sempre molt respectuosa amb les creences i moderada però sempre arrelada a un sentir democràtic inqüestionable. Gaziel marxa exiliat però en tornar a Espanya no pot exercir el periodisme i s’instal·la a Madrid on es dedica a dirigir una editorial i segueix escrivint però enyora el seu treball periodístic .

A l’any 1959 retorna definitivament  a  Barcelona però força decebut de la situació política i cultural del país.

En els seus darrers anys escriu el llibre de memòries Meditacions en el desert , considerat un excel·lent llibre de memòries i el llibre Història de la Vanguardia fins a l’any 1936 que veurà la llum a  París.

Està considerat un dels millors periodistes de la seva època i amb un pensament encara actual.

El conferenciant, Francesc Marc Álvaro, periodista vilanoví,  també escriu a La Vanguardia i avui està considerat un dels més fins analistes de la política catalana.

Ha publicat forces llibres   Entre la mentida i l’oblit. El laberint de la memòria col.lectiva (2012), Els assassins de Franco (2005), Ara sí que toca! Jordi Pujol, el pujolisme i els successors (2003), Una política sense país (2005), Per què no engeguem la política? (1999)  Què pensa Pasqual Maragall (1998) i recentment Per què hem guanyat ? Un dietari polític de la situació avui a Catalunya.

Ha treballat de redactor polític, cap d’Opinió i columnista al diari Avui, i d’articulista a El Observador i a El Mundo de Cataluña. També va dirigir durant dos anys la revista mensual Cultura, editada pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ha obtingut el Premi Nacional de Periodisme, el Premi Recull, el Premi Serra i Moret, i el Premi Ibàñez Escofet, entre d’altres guardons.

Doble interès doncs de la conferència escoltar un gran periodista d’avui parlar d’un altre gran periodista d’ahir . Èpoques diverses  però potser també en cada època estem bastint un país impossible.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies