Close

29 gener, 2017

CONFERÈNCIA JOAQUIM MARIA NOGUÉS CARULLA

 Si comprem un diamant demanem el certificat.

La conferència de “Mercat del diamant. Ahir i avui” de  Joaquim M. Nogués i Carulla ens va aportar una gran quantitat d’informació i molt interessant sobre el món d’aquestes pedres precioses.

La primera cosa que cal saber que el diamant és carboni amb determinada estructura dels àtoms i com és carboni també el grafit. La diferència està en la composició dels àtoms. El valor econòmic de l’un i l’altre és però molt diferent.

Nogués va afirmar que el diamant és avui  un element estratègic de primer ordre a nivell mundial pel seu valor, no només econòmic, sinó pel seu ús en la industria i alguns aspectes de la tecnologia més actual.

Els diamants són ubicats inicialment a India fins a l’any 1725, a partir d’aquest any comencen a explotar-se jaciments o bé són trobats en zones d’al·luvió a Brasil, Sud-àfrica, Rússia, Austràlia i Canadà.

Però és a Sud-àfrica on es comença a fer una explotació sistemàtica i també amb una comercialització estructurada i pensada . La creació a partir de les propostes de l’anglès C. Rohdes es va crear l’empresa De Beers (el nom prové del nom de la granja on van trobar els primers diamants a Sud-àfrica) que durant molts anys ha monopolitzat el comerç i la distribució del diamant. Aquesta posició de monopoli ha durat fins l’actualitat quan s’’ha resolt el contenciós que mantenia amb Rússia que va trencar es acords que l’antiga URSS havia fet amb l’empresa i donava la raó al nou estat de acabar amb  els acords que hi havia amb De Beers.

Vam saber com el mercat del diamant va des del moment en que els explotadors de les mines ofereixen lots a un determinat nombre de  talladors      (120) que han d’acceptar aquets  lots concrets  i sense possibilitat de canvi , a partir d’aquí es passa la borsa del diamant on ja hi poden anar molts més talladors que després de la seva feina els portaran ja als venedors i serà aquí on podem entrar en joc la majoria de la gent.

El diamants es valoren pel seu pes, per com està feta la talla, pel color i per la seva puresa.

Així doncs ja sabem quines qüestions hem de valorar en comprar un diamant i sobretot hem de demanar un certificat de la pedra en qüestió on es detallin les característiques concretes.

Aquesta certificació té sentit pel fet que des de l’any 2.000 hi ha els primers diamants sintètics, que són diamants mineralògicament parlant però els manca el temps en que s’han anat formant que sí tenen els naturals. Es calcula que l’ edat d’un diamant pot oscil·lar entre  900 i 3.000 milions d’anys.

Tractat a fons els diamants com a gemmes que són els que tenen un major valor al mercat, el conferenciant va fer una explicació sobre l’important paper  dels diamants en les industries actuals,

Molta informació vam tenir amb la documentada i rigorosa  xerrada de Joaquim Nogués que ens va apropar a l món dels diamants món que en general només coneixem, i de lluny masses vegades,  pel que veiem a les joieries de les nostres ciutats.

DSC06851(1)DSC06853 DSC06860

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies