Close

3 desembre, 2016

CONFERÈNCIA ERNEST ABADAL FALGUERAS

 

 

Tindrem un període llarg de coexistència de llibres impresos i digitals.

La conferència del passat divendres portava com a títol una pregunta: Lectura digital: Amenaça o oportunitat ?

L’Ernest Abadal, el ponent, es va pronunciar interpel·lat per alguns dels assistents després de la seva exposició i va ser també força clara: “d’aquí cinquanta anys els llibres impresos seran objectes de bibliòfils i per tant  el llibre digital serà d’ús corrent.”

Malgrat aquesta afirmació també  va considerar que  hi haurà un període llarg de coexistència i convivència dels dos formats de llibre.

La conferència va  començar analitzant els canvis que viu la nostra societat en matèria tecnològica  i com ens hi anem  adaptant en tots els sectors, i el llibre no pot restar aliè a  aquest canvis.

El llibre, va definir Abadal, és el producte cultural per excel·lència, s’ha anat adaptant  per mantenir la seva funció de cultura i coneixement.

Explicà l’evolució del llibre des dels papirs fins els llibres tecnològics com a exemple del procés evolutiu.

Es van analitzar els avantatges i inconvenients de cada suport des dels econòmics fins els sentimentals i tots dos, imprès i digitals, tenen  pros i contres que queden força equilibrats però hi ha una tendència general i evident  cap a la lectura digital que sembla irreversible. Diccionaris i enciclopèdies com la premsa són mostres fefaents  de que la digitalització avança i ho fa cada cop amb més força i també amb molta més  oferta cada any que passa.

Exemples com la Wiquipèdia enciclopèdia lliure a la xarxa  o el projecte Gutenberg ,digitalització dels clàssics  són exemples de com s’ha avançat en el suport digital per la difusió de la cultura i els coneixements.

 L’Ernest Abadal analitzà els diversos suports digitats així com de l’oferta pública i privada de llibres digitals que essent, encara, avui, modesta té ja unes quotes de mercat prou interessant,  prop de l’ 11 de lectura digital aquí i prop del 30 als EEUU.

Assenyalà Abadal que sí la impremta va aconseguir democratitzar la lectura , el llibre i per tant la cultura la digitalització amplia molt més la difusió  social i també editorial.

No es pot girar l’esquena als canvis i per tant des de les editorials i les biblioteques hauran d’assumir el repte d’adaptar-se  a la digitalització dels continguts.

D’aquí cinquanta anys en parlarem i veurem si Abadal tenia raó.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies