Close

12 juny, 2016

CONFERÈNCIA ALBERT TUBAU GARCIA – Dia 10 de juny 2016

 

Les tres E, Eclecticisme,  Equilibri, Ètica

 

“Sí, hi ha vida darrera el Montgrós però segur que molt més ensopida”. Això deia, no sense un deix d’ironia, l’Albert Tubau al principi de la seva conferència Vilanovins dins la peixera. Hi ha vida més enllà del Montgrós?  que va esdevenir una  autèntica lliçó  i anàlisi històric de la situació dels vilanovins dins de la peixera  (la històrica voluntat de tancament en sí mateixos) però també una esperançada proposta de futur de la nostra ciutat i en el seu àmbit territorial.

Tubau situa el moment clau de la ciutat en l’any 1985 quan la ciutat ha doblat la població amb trenta anys però en aquells moments una forta crisi industrial sacseja l’estructura social i econòmica de Vilanova i comença a situar la població per damunt de la seva capacitat de crear llocs de treball.  A partir d’aquí la ciutat inicià un trajecte per trobar el seu lloc en el procés de competitivitat.

A través de diversos comentaris de premsa des dels anys 20 es constata en primer lloc una certa baixa autoestima dels vilanovins sempre proclius a trobar-se els seus defectes  abans que les seves possibilitats, capacitats i oportunitats; aquest tarannà s’ha ha anat repetint al llarg de la història. Així mateix amb l‘exemple de com les mateixes entitats vilanovines rivalitzen en comptes de col·laborar posava damunt la taula la necessitat de que la ciutat unís esforços per poder definir el seu futur amb una certa unitat d’acció i complicitat entre els seus sectors.

L’esfondrament  de la Vilanova industrial sense tenir un pla B va situar la nostra ciutat  en una situació de precarietat de la que se’n va sortint a través d’accions diverses i amb un debat permanent i des  de totes els institucions cap on cal redireccionar  els esforços productius i estratègics  de la ciutat.

Albert Tubau va posar exemples de les nostres debilitats  com la manca de grups de pressió en el sentit de poder influir, la mateixa estructura urbana, o una excessiva dependència de l’herència del segle XIX que no s’ha sabut transformar , o algunes infraestructures que van arribar tard i ara potser  poc utilitzades , però també va posar damunt la taula alguns del punts forts de la ciutat com podrien ser: la tradició industrial, la mateixa UPC, baixa conflictivitat laboral, i la voluntat d’esmena davant la situació actual de la ciutat  de pèrdua d’influència i competitivitat.

La ciutat hauria de sortir de la peixera segons Tubau aplicant els tres E . Eclecticisme, entès com la voluntat de diversificar els esforços productius i econòmics, Equilibri cercant posicions que faci possible la convivència de les oportunitats diverses i Ètica: fer les coses ben fetes i amb correspondència amb els valors de ciutadania.

Va acabar fent una crida a que la ciutat s’obri a un territori més ampli per col·laborar activament en guanyar el futur  i en aquest sentit va definir la Vegueria del Penedès com una oportunitat excel·lent.

A L’Albert Tubau el va presentar el Rafel Mestres, director de l’Arxiu Comarcal, que en va destacar la seva enorme capacitat de treball i el rigor en l’anàlisi històric.

DSC06591 (2) DSC06593 (2) DSC06600 (2) DSC06602 (2)

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies