Close

15 maig, 2016

CONFERÈNCIA JOAQUIM ARRUFAT IBÁÑEZ – Dia 13 de maig de 2016


El Kurdistan ara més a prop.

Segurament el Quim Arrufat amb l’hora que va tenir per fer la conferència Kurdistan, l’esperança d’Orient Mitjà i explicar-nos que és el Kurdistan i el moment que es viu ara a l’Orient Mitjà ,no en va tenir prou, però almenys va deixar clares unes quantes idees al respecte el poble Kurd i de la seva situació en el conflicte de l’Orient Mitjà.
Els Kurds és un dels pobles més antics de la civilització. Te com símbol identificatiu un sol de 21 puntes fent al•lusió al 21 de març data en que comença la primavera i per tant el principi de la plenitud solar, és així perquè el sol era la divinitat de l’ antic poble del Kurdistan. Té una llengua que es pot utilitzar en diverses grafies i diverses banderes en funció del territori que ocupen
A partir d’aquestes notes prèvies Quim Arruat va explicar la divisió actual del poble Kurd en quatre estats creats no fa més de cent anys i en el moment de fer les fronteres artificials, després de la colonització anglesa, no van tenir en compte les aspiracions des kurds.
A Turquia avui són perseguits i empresonats després d’haver assolit èxits polítics i electorals notables però l’actual President Erdogan els veu com un amenaça al seu poder, a Irak mantenen un territori autònom, a Iran són també perseguits per representar una minora activa i a Síria través dels combats han aconseguit fer-se forts a la ciutat de Kobane i al territori que ells nomenen Rojava ( occident pels Kurds) des d’on han vençut a Estat Islàmic i han començat a assajar el seu model de societat amb al voluntat de fer una proposta a tot l’Orient Mitja per viure en pau.
Arrufat va explicar que les comunitats kurdes aposten per una solució que vagi mes enllà d’ells mateixos i serveixi també per tot l’orient mitjà.
Les principals propostes que fa són.
Un estructura assembleària i representativa a través de comunitats ja siguin sectorials , com de ciutadans.
Autonomia i autoorganització dels territoris i comunitat, organitzant-se a través del Confederalisme democràtic.
Combat per l’ecologia a l’Orient mitjà ,que com a conseqüència de les guerres va perdent el territori i contaminant-lo
La pluriculturalitat, reconeixent i valorant com la diversitat és enriquidora
I donar un paper important a les dones.
I en aquest darrer aspecte va explicar el paper fonamental de les guerrilleres Kurdes que ha assumit al batalla conta Estat Islàmic i tenen un paper clau en la direcció de defensa del territori Kurd a la zona de Síria.

Va acabar la seva documentada conferència explicant – amb un deix una mica pessimista- la situació de l’Orient Mitjà i el perill de que sigui una guerra gairebé permanent.
Uns bona lliçó de geopolítica entrada en el Kurdistan i per extensió per un del conflictes més cruent com és el de L’Orient Mitja

Algunes Banderes del Kurdistan
Bandera proposada pel Kurdistan (1920-1927)
kurd 1

Bandera dels kurds, 1958-1975, Utilitzada per el PDK del 1975 al 1999 (junt amb diverses variants)
Kurd2

Bandera del Kurdistan el Sud
Kurd3

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies