Close

2 abril, 2016

Per començar, Matemàtiques.

El passat 1 d’Abril, l’Aula va començar el tercer trimestre. Per fer-ho comptà amb la presència del professor Joan Gómez Urgellès que en altres ocasions ja ha participat en les activitats programades. En la sessió va comentar el seu darrer llibre “Els nombres i el seu encant”. Gómez ha rebut per aquest llibre el premi Humbert Torres per la seva trajectòria divulgadora, i especialment per popularitzar les matemàtiques i el seu ensenyament, destacant també el Òmnium Cultural.

Sobre Joan Gómez: Joan Vicenç Gómez Urgellés va néixer al 1959 a Vilanova; és llicenciat en Matemàtiques i doctor en Ciències de l’Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona, col·laborador de la UNED, a més de professor de Matemàtica Aplicada a la UPC. És autor de llibres de text com ara Variable complexa (1994) o Anàlisi vectorial (1996) o llibres de divulgació com Matemáticos, espías y piratas informáticos (2010), Cuando las rectas se vuelven curvas (2010) o Zàping matemàtic (2011). Ha rebut nombrosos premis, entre els quals el Josep Pallach pel treball “Per a un nou ensenyament de les matemàtiques”, el premi Joan Profitós per “L’altra cara de les matemàtiques” o també el premi Angeleta Ferrer i Sensat a la recerca i innovació educativa. També ha estat president de la Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques de Catalunya

El nou llibre , “Els nombres i el seu encant” pretén popularitzar encara més la matemàtica. El text s’adreça a professorat i a la ciutadania en general. Un treball que sorgeix arrel del Premi Nacional de divulgació científica atorgat per Òmnium Cutural i la Fundació Catalana per la recerca i la innovació a Joan Gómez, i que vol posar de manifest la convivència amb els nombres i la seva importància en els aspectes més quotidians.

“Les matemàtiques no són una tortura, ni són tan complicades com la gent creu, poden ser atractives, és un sentiment i una manera de pensar i de viure”, deia Joan Gómez Urgellés en la presentació a la Masia d’en Cabanyes, durant la presentació del llibre.

Aquest llibre explica, de manera àgil i amena, la història, el funcionament i algunes curiositats del món dels nombres i els codis presents a la nostra vida: l’aritmètica del DNI, el NIF i el passaport, la composició dels nombres dels comptes bancaris, les targetes de crèdit, el codi de barres, l’ISBN (llibres), l’EAN (productes europeus), l’IMEI (mòbils), el codi binari, la clau Morse, així com la relació de les matemàtiques i la fotografia, l’art, el GPS, o el sistema de matriculació dels vehicles, entre altres.

El llibre, amb pròleg del poeta vilanoví Francesc Pasqual i Moster, ha estat editat per Òmnium Cultural, Institut d’Estudis Ilerderencs i la Diputació de Lleida i està adreçat al professorat, com a eina i font de recursos per treballar les competències; a la ciutadania, per tenir sentit crític i a pares, mares i públic en general.

Al Biblioblog- Fora del prestatge de la Biblioteca Joan Oliva hi hem trobar una interessant entrad que fa referència la llibre del Joan Gómez:

Els nombres d’Urgellès

El simbolisme dels nombres ha estat durant bona part de la història considerat com un misteri. Les matemàtiques és la ciència que estudia aquest coneixement necessari per assolir l’objectiu de poder comprendre el món una mica més. La vocació pedagògica del professor vilanoví Joan Gómez Urgellès estableix que el llenguatge matemàtic no ha de ser el punt de partida en l’essència de les coses sinó el punt d’arribada; i ho fa a través d’un plantejament que comunica les deduccions i les seves observacions pràctiques d’una manera plana i sensible, però amb un entusiasme tan gran que ensenya a donar valor a qüestions diàries que el propi individu no li dona més importància en el seu desenvolupament diari. Els codis numèrics són el millor exemple de la presència dels números en el nostre voltant a través dels codis de barres, els números associats a transaccions bancàries, o els números ISBN que permet la localització dels llibres en un entorn determinat. Els fonaments de la tecnologia de la informàtica i la comunicació ho forma principalment també les matemàtiques, a través de la utilització del codi binari. Aquest llenguatge, format per zeros i uns, són els responsables de que es puguin utilitzar els ordinadors, enviar missatges per internet, o que els cercadors indexin informació determinada a partir d’uns registres escollits per l’individu per aconseguir una cerca òptima d’informació que ens ajudi a assolir el coneixement.

La xerrada es va seguir amb enorme interès pel contingut i per les aplicacions directes de la matemàtica en la quotidianitat i amb el descobriments de factors matemàtics que moltes vegades passen desapercebuts.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies